Web Analytics

Sindicatul Liber al Navigatorilor: Aproape 10.000 de marinari români își petrec sărbătorile departe de familie

de | 27.12.2021 19:15 | Actualitate

Aproape 10.000 de marinari români își petrec sărbătorile de iarnă departe de familie, în voiaje, pe mări și oceane, potrivit Sindicatul Liber al Navigatorilor. Numărul marinarilor plecați pe mare ar fi fost mult mai mare însă pandemia a dat mari bătăi de cap navigatorilor din întreaga lume.
Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a ajutat în acest an sute de marinari aflați în situații dificile. A reușit să salveze navigatori abandonați sau să recupereze, pentru ei, salariile neplătite de armatori.
Un comandant român a murit în Marea Arabiei, după ce nava sa a fost bombardată, iar trupul unui alt comandant, decedat la bordul navei a fost repatriat abia după șase luni, din cauza pandemiei. Au fost si alte cazuri dramatice, spune liderul SLN Adrian Mihălcioiu:

CITEŞTE ŞI: Pitești: Programul de încasări taxe și impozite din ultima zi din an

„Am avut navigator care a dispărut în Oceanul Atlantic, din cauza unei furtuni puternice, efectiv luat de pe covertă. Am avut caz în care cadeți au suferit îmbolnăviri rapide soldate cu deces fără a se cunoaște din ce cauză. Nu Covid”. 2021 a fost anul în care, din cauza interdicțiilor sanitare impuse la nivel mondial, mii de marinari au fost pur și simplu sechestrați la bordul navelor, schimburile de echipaje s-a făcut cu mari intârzieri. Navigatorii români continuă își continuă însă voiajele, spune Adrian Mihălcioiu. .
„Avem în jur de 24.000 de navigatori la ora asta, incluzând și personalul auxiliar, cei care au fost pe nave de pasageri. Dar personal navigant, cu brevet și certificate la bord, sunt în jur de 17.000. Noi estimăm că in jur de 9-10.000 sunt pe mare, la ora asta.”

O ultimă realizare, din acest an, a SLN, este că prin demersurile sale, doar în urmă cu câteva zile, CNSU i-a scos pe marinarii români de pe lista personalului carantinat la intoarcerea din voiaje.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii