Web Analytics

SINAXAR: Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș

de | 7.12.2021 10:36 | Cultură, Actualitate

Sfanta Muceniță Filofteia a trăit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. Numele său în limba greacă înseamnă “iubitoare de Dumnezeu”. Pentru că a dovedit milă față de oamenii sărmani, a fost omorată de tatăl său, la vârsta de numai 12 ani.

Citește și: 7 Decembrie 1834: Corabia Marița, prima navă sub pavilion românesc, a plecat în primul voiaj în afara granițelor țării

 Chiar dacă moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Istoria arată că moaștele Sfintei Filofteia au fost duse inițial la Târnovo, unde au rămas până în anul 1393.

În acel an, Țaratul bulgar a fost ocupat de turci, care au și ars orașul.

Pentru a le feri de profanare, moaștele au fost duse la Vidin, unde au stat puțin timp, probabil până în 1396.

După înfrângerea armatelor creștine la Nikopole, crescând amenințarea turcă, moaștele au fost încredințate domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân (1386-1418).

Acesta le-a așezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul “Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. În acest fel se explică și alegerea zilei de 7 decembrie drept zi de pomenire (imediat după ziua hramului).

După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfințită la 15 august 1517, moaștele au fost așezate aici a doua zi, când s-a făcut și proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi).

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Moaștele au rămas la Curtea de Arges până în 1893, când, datorită stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile “Sf. Gheorghe” și “Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeași localitate. În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localități, moaștele au fost duse în paraclisul Mânăstirii Antim din București. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeș, iar din 1949 se află în paraclisul acestei mânăstiri.

În tradiția populară, ziua când este Sfânta Filofteia este numită Poitra lui Nicolae, poítra fiind  o zi care urmează după o sărbătoare (sau o precede) și în care se face praznic.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii