Web Analytics

Simpozion despre fanarioți, la Muzeul Golești

de | 15.03.2017 16:34 | Cultură

muzeul golesti

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti și Consiliul Judeţean Argeş organizează, joi, 16 martie, ora 12.00, simpozionul județean cu tema: ”Despotismul luminat – Fanarioții”.
Obiectivul evenimentului este acela de a aduce, în actualitate, o pagină controversată și mai puțin cunoscută a istoriei noastre, precum și faptul că fanarioții încep și se sfârșesc la Golești.

La eveniment vor participa specialiști de la Muzeul Golești, precum și elevi şi dascăli de la C.N. Zinca Golescu – Pitești.

Primul domn fanariot al Țării Românești, Nicolae Mavrocordat, își va începe stăpânirea cu incendierea conacului familiei Golescu, în anul 1716, iar cel ce va pune capăt acestor abuzuri, Tudor Vladimirescu, își va petrece ultimele zile de libertate tot la Golești, în luna Mai 1821.

Perioada marilor dragomani, din cartierul Fanar al Istanbulului, începe în anul 1711, în Moldova și 1716, în Țara Românească și va dura până în 1821. Domnia fanarioților a fost, timp de peste 100 de ani, un amestec de legi, profund reformatoare, de influență occidentală, dar și de jafuri teribile, specifice practicilor orientale. Acest lucru l-a făcut pe Nicolae Iorga să numească perioada: ”Despotismul Luminat”.

În cadrul evenimentului organizat la Muzeul Golești vor fi relatate câteva aspecte de viață cotidiană și politico-administrativă ale acelor timpuri.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii