Web Analytics

Silviu Deaconescu a susţinut o prelegere despre omul George Enescu la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 28.10.2015 22:06 | Cultură

Joi, 22 octombrie, Biblioteca Județeană Argeș a organizat un eveniment cultural deosebit: prelegerea publică „Enescu, cel din culise”, care a fost susținută de Silviu Deaconescu, consultant artistic al Filarmonicii din Pitești. Această activitate a fost propusă de bibliotecara Simona Nagâț de la Secția Religie si Audiții Muzicale a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș.
Prelegerea a fost prilejuită de împlinirea, în anul 2015, a 60 de ani de la trecerea în lumea de dincolo a lui George Enescu și de organizarea, în același an, a celei de-a douăzeci și doua ediții a Festivalului George Enescu.
În cadrul acestui eveniment, Silviu Deaconescu a oferit publicului o abordare inedită a creației enesciene, punând accent pe dimensiunea umană a lui George Enescu. Astfel, publicul a descoperit cum era omul Enescu, în intimitatea cabinei artiștilor din culisele spectacolului vieții.

Silviu Deaconescu: „Pentru a-l înțelege pe Enescu prin opera sa ne trebuie multe cunoștințe de istoria muzicii”

„Ce-aș putea spune despre George Enescu care este neștiut? Viața lui George Enescu este destul de lineară, iar compozițiile sale par inaccesibile publicului larg. Specialiștii care îi cunosc opera se opresc la a-l defini pe George Enescu ca fiind un geniu, de aceea muzica sa poate fi greoaie în prima fază și de neînțeles. O să vorbesc despre omul George Enescu și nu o să intru în problemele de gramatică muzicală. Pentru a-l înțelege pe Enescu prin opera sa ne trebuie multe cunoștințe de istoria muzicii. Muzica este un limbaj care-ți transmite sentimente la nivel inconștient. Opera «Oedip» a lui Enescu poate fi cât de cât înțeleasă de iubitorii de muzică dacă îi asculți în prealabil pe predecesorii săi: Rossini, Strauss și alți compozitori celebri. «Poema română», «Rapsodia I», «Rapsodia a II-a» și «Simfonia I» sunt cele mai cunoscute creații ale lui George Enescu, însă el ar fi vrut să fie definit de «Simfonia a III-a», suita «Impresii din copilărie» și «Oedip»”, a afirmat Silviu Deaconescu.
Născut pe 18 iunie 1978, în comuna Băbeni, județul Vâlcea, Silviu Deaconescu a absolvit în anul 2001 Universitatea Națională de Muzică București. A câștigat în noiembrie 1998 premiul I la Concursul de Compoziție „George Enescu – Impresii din copilărie”, Fundația Iosif Constantin Drăgan- București, cu piesa „Plutea o floare de tei”, pentru vioară-solo. Din 2007, Silviu Deaconescu a pus umărul și mintea la construcția Filarmonicii Pitești fiind dirijor al corului simfonic și consultant artistic al acestei tinere și entuziaste instituții, programând și organizând evenimente artistice, redactând programe de sală, stabilind repertorii, planificând și pregătindu-i  muzical pe colegii săi.
Sabina BUSUIOC

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii