Web Analytics

Și angajații CFR amenință că intră în grevă generală

de | 26.05.2023 08:47 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Sute de angajați de la CFR Călători amenință că ies luni în stradă, nemulțumiți de salarii și de faptul că statul taie din banii companiei.

Citește și: Urs la Ștefănești. A fost emis mesaj Ro-Alert

Ceferiștii se plâng de degradarea condițiilor de muncă, dar și de salarizarea scăzută. În prezent, salariu mediu net la CFR Călători este de aproape 4.200 de lei. Ei spun că luni, 29 mai, vor picheta sediul Ministerului Transporturilor și că dacă nu găsesc rezolvare la guvernanți, atunci vor urma un alt protest pe 26 iunie și un miting în fața Guvernului la 1 iulie. Există riscul ca în cazul unei greve generale a ceferiștilor, trenurile să rămână blocate în gări în plin sezon estival.

Citește și: Un bărbat condamnat pe viață pentru crimă conducea o reţea de trafic de droguri

„Protestăm pentru soluționarea favorabilă a revendicărilor angajaților CFR, în special pentru aplicarea legii nr. 195/2020 privind statutul personalului ferovoar. De asemenea, protestăm pentru condițiile de muncă, dar și pentru că vrem trenuri de călători cu mai multe vagoane. Din cauza lipsei bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023, nu există bani nici măcar pentru repararea trenurilor existente. Nu există bani nici pentru investiții în trenuri noi, deși s-a aprobat, anul trecut, contractul de servicii publice pe zece ani. Acesta ar fi trebuit să fie primul an în care CFR ar fi putut să achiziționeze trenuri noi. De asemenea, ordonanța austerității a tăiat încă 10% din bugetul prevăzut pentru compensații, ceea ce înseamnă că avem un buget mai mic decât anul trecut, în condițiile în care toate prețurile s-au dublat”, a spus Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *