Web Analytics
scris miercuri, 26.06.2024

Sfatul psihologului. Presiunea academică

Clinica Senex a identificat 3 motive majore care contribuie semnificativ la creșterea presiunii academice asupra elevilor care urmează să treacă prin procesul de examinare.

Sfatul psihologului. Presiunea academică

Din păcate, pentru unii dintre absolvenții de gimnaziu sau liceu, presiunea academică excesivă poate duce la un blocaj mental și emoțional ce provine din următoarele motive:

1. Așteptările părinților.

Este unul dintre factorii majori de stres care au efecte nefaste asupra elevilor în general și, cu atât mai mult, înaintea unui examen important. De multe ori părinții stabilesc ștacheta la care trebuie să se ridice copilul sau chiar traiectoria de urmat, fără să țină neapărat cont de dorința acestuia. „Tradiția” de familie (tata/mama este medic – copilul trebuie să fie la fel) poate devia elevul de la manifestarea propriului interes față de o carieră sau alta și poate determina sentimente adverse și o repulsie la adresa părinților sau chiar a domeniului respectiv.

2. Cercul social și validarea grupului.

Colegii și prietenii reprezintă puncte majore de reper pentru elevi, pentru că fac parte din același cerc social. Presiunea academică poate crește atunci când elevul nu vrea să aibă mai puțin succes decât aceștia sau alege să urmeze o anumită traiectorie doar pentru că asta fac colegii și prietenii cei mai apropiați și vrea astfel să obțină validarea grupului.

Citește și Sfatul psihologului. Cum ne face politica să devenim emoţionali

3. Perspectiva unui eșec.

Elevii nu sunt învățați că eșecul face parte dintr-o dezvoltare ulterioară și de aceea, de multe ori, percep eșecul ca pe o fatalitate. Își doresc să reușească sub orice formă astfel că presiunea crește pentru a nu rata un moment pe care îl consideră esențial în viață. Aici apare adesea și sentimentul de frică – față de rezultat, dar și față de părinți/familie/profesori.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Moduri de a face faţă unui eşec

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită