Istoric vorbind, corpul nostru a evoluat pentru a putea funcționa în mod optim în ciuda unor perioade prelungite de timp fără hrană. Strămoșii noștri erau vânători sau culegători și, conform cercetărilor, trebuiau să petreacă zile întregi fără să mănânce, deoarece vânătoarea și colectarea hranei necesita mult timp și energie.
Postul, intermitent sau nu, face mai mult decât să ardă grăsimile. Corpul nostru, când își schimbă modelul metabolic, este afectat, inclusiv la nivelul creierului. Prin schimbarea structurii metabolice și prin forțarea organismului nostru să utilizeze grăsimile stocate ne protejăm de o serie de boli, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, tulburările neurodegenerative legate de vârstă etc.
Studiile în domeniu au arătat că postul intermitent stimulează memoria de lucru și memoria verbală la oamenii adulți. După ce corpul se curăță de toxine, creierul are acces la un flux sanguin mai curat, ceea ce are ca rezultat gânduri mai clare, o memorie mai bună și o acuitate sporită a celorlalte simțuri. Postul necesită putere mentală și capacitatea de a rezista satisfacției pe termen scurt pentru a urmări obiective pe termen lung. Când alegeți să participați la un astfel de exercițiu provocator și reușiți, veți experimenta o satisfacție și un sentiment de împlinire.
Cei pentru care postul, intermitent sau în alt mod, nu este sigur sunt: copiii și adolescenții cu vârsta sub 18 ani, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu diabet și cei cu antecedente de tulburări de alimentație. Printre beneficiile celor care pot ține post se numără o viață mai lungă, un corp mai suplu și o minte mai ascuțită. Înainte de a începe orice formă de post, este esențial să vă consultați medicul și să vă faceți un control amănunțit.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Gestionarea stresului provocat de un diagnostic medical
Citește și Sfatul psihologului. Depresia postnatală
0 Comentarii