Ce este respectul și cine îl merită sunt dileme importante din viața socială. Cei care au experimentat excluderea socială, pierderea statutului în cadrul unei comunități sau au îndurat un tratament nedemn din partea altora înțeleg pe deplin semnificația experienței psihologice a respectului.
Respectul înseamnă că accepți pe cineva pentru ceea ce este, chiar dacă este diferit de tine sau dacă nu ești de acord cu el. Sentimentul de respect este o evaluare a individului cu privire la modul în care este evaluat de către cei cu care împărtășește interacțiunea. Ne așteptăm ca ceilalți oameni să ne respecte în schimbul respectului pe care noi îl arătăm lor.
Respectul este un sentiment pozitiv de stimă față de o persoană sau o altă entitate, precum și acțiuni și comportamente specifice reprezentative pentru această stimă. Respectul poate fi un sentiment specific de considerație pentru calitățile reale ale celui respectat. Poate fi, de asemenea, un comportament în acord cu o etică specifică a respectului. Se consideră de obicei că un comportament nepoliticos indică o lipsă de respect, pe când acțiunile care onorează pe cineva sau ceva indică respect.
Citește și Sfatul psihologului. Cum să învingi regretul
Respectul poate avea un rol important în relațiile interpersonale și intergrupale, ajutând la comunicare. Potrivit multor practicieni, se consideră că joacă un rol crucial ca proces bidirecțional în psihoterapie. Respectul în relații creează sentimente de încredere, siguranță și bunăstare. Lipsa de respect îl face pe cel care o primește să experimenteze frică, furie, rușine, confuzie, incertitudine, izolare, îndoială de sine, depresie și o serie întreagă de afecțiuni fizice, cum ar fi insomnia, oboseala sau hipertensiunea.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Activitatea fizică şi acuitatea mentală
0 Comentarii