Web Analytics
scris miercuri, 22.02.2023

Sfatul psihologului. Mentalitatea de victimă şi apelul la acţiune

Mentalitatea de victimă descrie o trăsătură de personalitate a celor care cred că sunt în mod constant victimele acțiunilor dăunătoare externe. Tabloul clinic include învinuirea frecventă a altora și dificultatea de a accepta responsabilitatea personală. Cei care trec prin autocompătimire cronică trăiesc sentimente continue de neputință, pesimism, vinovăție, rușine, disperare și depresie și își irosesc viețile într-un cerc vicios.

Sfatul psihologului. Mentalitatea de victimă şi apelul la acţiune

Pentru ce se comportă oamenii în acest fel?

Nu există responsabilitate. A fi responsabil pentru viața ta înseamnă că ești la conducerea propriei vieți și îți asumi rezultatele în urma acțiunilor tale. Acest lucru poate fi înfricoșător pentru cineva care are o mentalitate de victimă. Asumarea responsabilității sparge bula protectoare a victimizării.
Obținerea unui câștig secundar. Problemele unor oameni continuă din cauza beneficiilor secundare. Simpatia, atenția, evitarea pedepsei sunt exemple comune de câștiguri secundare. Cineva cu o mentalitate de victimă ar putea să nu-și dea seama că urmărește aceste beneficii și se va simți cu adevărat în suferință.
Poate satisface nevoi inconștiente. Persoanele cu o mentalitate de victimă, mai ales atunci când aceasta provine din traume din trecut, caută în mod inconștient validare și ajutor din partea celorlalți.
Evită să își asume riscuri. Proiectarea vinei asupra altora este o parte esențială a mentalității de victimă. Este o modalitate de a evita să recunoști că ești om și ești vulnerabil; să îți asumi riscuri presupune și posibilitatea eșecurilor.

Cum se rezolvă neputința învățată ce însoțește mentalitatea de victimă? Antidotul la neputința învățată este acțiunea, să te privești cu blândețe și să îți dezvolți autoeficacitatea (convingerea constantă că poți face ceva cu succes, dacă depui efort susținut și ești realist în ceea ce dorești să obții).
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Strategii pentru refacerea încrederii în sine

Citește și Sfatul psihologului. Sănătatea fizică şi psihică a copilului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită