Web Analytics
scris miercuri, 06.11.2024

Sfatul psihologului. Cum se formează atitudinea noastră

Atitudinea este un mod de gândire, simțire și comportament care reflectă personalitatea, convingerile și valorile cuiva. Un anumit stil de atitudine influențează modul în care o persoană interacționează cu ceilalți, reacționează la provocări și face față emoțiilor.

Sfatul psihologului. Cum se formează atitudinea noastră

Atitudinea cuprinde trei componente fundamentale:
Cognitivă: Această componentă înglobează convingerile și cunoștințele unui individ cu privire la obiectul atitudinii sale. Ea reflectă aspectele raționale care implică percepțiile și gândurile individului asociate cu obiectul.
Afectivă: Componenta afectivă implică aspectul emoțional al atitudinii, cuprinzând sentimentele și emoțiile individului legate de obiect. Aceste emoții pot fi pozitive, negative sau neutre și influențează semnificativ atitudinea generală a individului.
Comportamentală: Acest aspect implică tendințele comportamentale sau acțiunile individului față de obiectul atitudinii sale. Aceasta reflectă modul în care o persoană intenționează să se comporte sau se comportă efectiv în raport cu obiectul.

Atitudinile pot fi modelate prin diverse mijloace, inclusiv psihoterapie, experiențe personale, socializare, expunerea la presă, tv și la figuri considerate model. Experiențele din copilăria timpurie, contextul cultural și mediul social joacă un rol esențial în formarea atitudinilor. În plus, factori precum persuasiunea, disonanța cognitivă și cogniția socială contribuie la dezvoltarea și modificarea atitudinilor în timp.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Echilibrul profesional şi personal al unui psiholog

Citește și Sfatul psihologului. Bullying-ul şi sănătatea mintală: un impact devastator

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită