Psihopații au o înțelepciune a lor și au abilitatea extraordinară de a nu se lăsa influențați de către ce cred ceilalți despre ei. Psihopatia este asociată cu lipsa nevrotismului și a anxietății, fapt ce scade frica de respingere și proiectează un aer de dominanță.
Psihopatia face parte din triada neagră care mai are în componență narcisismul și machiavelismul. Narcisismul presupune autopromovare și afișarea ostentativă a succesului, iar machiavelismul – abilitatea de manipulare socială.
În această combinație dau impresia unui individ imperturbabil, carismatic și cu foarte multă încredere în sine. Pe termen scurt, asocierea cu o astfel de persoană, cu care te simți bine, are efecte benefice. Pe termen lung, va fi extrem de dăunătoare pentru cei care vor intra în anturajul acestora din motivele de mai jos:
– Psihopații caută recompense cu orice preț și neglijează consecințele asupra celorlalți când își fac loc.
– În ciuda credințelor populare, psihopații au, de fapt, capacitatea de a recunoaște emoțiile și sunt chiar mai pricepuți decât oamenii normali la ele. Diferența este dată de faptul că, deși psihopații ştiu ce este emoția și cum se manifestă, nu o bagă în seamă. Aceștia pot simula emoția, au un nivel de detașare afectivă și se concentreză asupra obiectivului.
– Psihopatia este asociată pozitiv cu un nivel crescut de carismă și este însoțită de creativitate, gândire strategică și o capacitate excelentă de comunicare. O anume detașare de emoții, din când în când, ar fi benefică pentru noi toți. Aceasta poate fi antrenată prin diferite tehnici ce țin de procesul mai amplu de dezvoltare personală.
Citește și Relaţia adolescenţilor cu familia
Psihologii Clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Freud, despre personalitate
0 Comentarii