Web Analytics
scris miercuri, 24.04.2024

Sfatul psihologului. Ce este frustrarea?

Frustrarea este un răspuns emoțional și psihologic natural al omului la ceva advers. Sentimentul se datorează adesea dezamăgirii atunci când un efort sau o așteptare nu funcționează așa cum se anticipa.
Când se întâmplă acest lucru, ne putem simți descurajați și supărați că timpul, eforturile sau sentimentele noastre au fost irosite. Ne putem simți înfrânți sau depășiți atunci când ceva provoacă frustrare, iar acest lucru poate avea următorul rezultat: putem să fim copleșiți și total învinși, ceea ce înseamnă că acțiunea nu este repetată sau nu poate fi folosită în mod productiv.
Furia și frustrarea pot fi similare în anumite privințe, deoarece ambele sunt un răspuns emoțional și sunt considerate negative. Ambele pot provoca enervare și pot evoca o reacție fizică. Atunci când stimulii externi sunt conflictuali și nu se întâmplă așa cum am anticipat, devenim frustrați sau furioși ca reacție. În ambele cazuri vom avea probabil nevoie să exercităm un anumit control sau reținere în modul în care răspundem.

Sfatul psihologului. Ce este frustrarea?

Diferența este însă că, de obicei, frustrarea ne poate face să ne simțim supărați și vulnerabili, în timp ce furia ne poate face să reacționăm într-un mod fizic. Ambele sentimente apar în mod regulat în viața celor mai mulți oameni, deoarece suntem în continuu provocați de mediul înconjurător, de carieră și de relațiile noastre. Modul în care gestionăm aceste emoții este cel care ne definește ca persoane.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Cum apar aşteptările nerealiste

Citește și Sfatul psihologului. Cum să recunoşti dacă ai un părinte toxic

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită