Web Analytics
scris miercuri, 14.02.2024

Sfatul psihologului. Ce este complexul lui Oedip

Complexul lui Oedip, în teoria psihanalitică, arată o dorință de implicare sexuală cu părintele de sex opus și un sentiment concomitent de rivalitate cu părintele de același sex. Este o etapă crucială în procesul normal de dezvoltare al unei persoane.
Termenul provine de la eroul teban Oedip din legenda greacă, cel care, fără să știe, și-a ucis tatăl și s-a căsătorit cu mama sa; analogul său feminin, complexul Electrei, este numit după o altă figură din mitologie, care a contribuit la uciderea mamei sale.
Freud a atribuit complexul lui Oedip copiilor cu vârste cuprinse între trei și cinci ani. El a spus că această etapă se încheia de obicei atunci când copilul se identifica cu părintele de același sex și își reprima instinctele sexuale. Dacă relațiile anterioare cu părinții au fost relativ iubitoare și dacă atitudinile părinților nu au fost nici excesiv de prohibitive, nici excesiv de stimulative, stadiul este depășit armonios.

Sfatul psihologului. Ce este complexul lui Oedip

În prezența unei traume, însă, apare o „nevroză infantilă” care este un precursor important al unor reacții similare în timpul vieții adulte a copilului. Supraegoul, factorul moral care domină mintea conștientă a adultului, își are, de asemenea, originea în procesul de depășire a complexului Oedip. Pentru ca o persoană să își dezvolte un nivel superior de raționament și să iubească, trebuie să fi primit un mediu familial și comunitar afectuos care să îi permită să își exprime independența și să poată spune „Nu”.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Beneficiile relaţiilor bune

Citește și Sfatul psihologului. De ce exagerăm

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită