Web Analytics
scris miercuri, 24.01.2024

Sfatul psihologului. Ce este ataşamentul

Atașamentul este legătură emoțională cu o altă persoană. John Bowlby credea că legăturile timpurii formate de copii cu îngrijitorii lor au un impact extraordinar pe tot parcursul vieții. El a sugerat că atașamentul servește, de asemenea, pentru a menține copilul aproape de mamă, îmbunătățind astfel șansele de supraviețuire ale copilului.
Bowlby vedea atașamentul ca pe un produs al proceselor evolutive, în timp ce teoriile comportamentale ale atașamentului sugerau că atașamentul este un proces învățat, Bowlby și alții au concluzionat că oamenii se nasc cu o dorință înnăscută de a forma legături cu îngrijitorii primari.

Sfatul psihologului. Ce este ataşamentul

De-a lungul timpului, copiii care au menținut apropierea de o figură de atașament au avut mai multe șanse de a primi confort și protecție și, prin urmare, mai multe șanse de a supraviețui până la vârsta adultă. Prin procesul de selecție naturală a apărut un sistem motivațional conceput pentru a regla atașamentul.
Tema centrală a teoriei atașamentului este aceea că îngrijitorii primari care sunt disponibili și receptivi la nevoile copilului permit acestuia să dezvolte un sentiment de siguranță ce se internalizează. Copilul învață că persoana care îl îngrijește este de încredere, ceea ce creează o bază sigură pentru ca apoi copilul să exploreze lumea. John Bowlby și alții au demonstrat că îngrijirea și receptivitatea au fost principalii factori determinanți ai atașamentului.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. De ce exagerăm

Citește și Sfatul psihologului. Uitarea cauzată de interferenţe

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *