În 1976, psihiatrul american Aaron T. Beck, părintele terapiei cognitiv-comportamentale, a propus teoria din spatele distorsiunilor cognitive, iar în anii 1980, David Burns, profesor de psihiatrie a publicat o listă cu cele mai comune distorsiuni cognitive. Acestea mai sunt cunoscute și sub numele de erori de gândire, gânduri iraționale și automate negative.
Distorsiunile cognitive sunt moduri în care îți deformezi gândirea pentru a te vedea pe tine însuți, situația ta și alte persoane într-o lumină falsă, negativă. Practic, acestea sunt create de mintea ta care îți joacă feste și te convinge că nu ești la fel de bun ca ceilalți, că oamenii nu te plac, că ești de vină, că lucrurile sunt fără speranță sau alte convingeri negativiste.
Citește și Sfatul psihologului. Cum să dezvolţi autodisciplină
Cele mai comune tipuri de distorsiuni cognitive sunt următoarele:
- Gândirea dihotomică: tendinţa de a aprecia lucrurile în culori extreme, alb-negru, de a plasa experienţele de viaţă şi persoanele în două categorii distincte, diametral opuse.
- Suprageneralizarea: extragerea unei reguli generale sau concluzii, pe baza unuia sau mai multor incidente izolate şi utilizarea arbitrară a acestei reguli în alte situaţii care se potrivesc sau nu, cu regula respectivă.
- Catastrofizarea: tendinţa de a exagera consecinţele negative ale unui eveniment sau altul din realitate, până la extrem.
- Personalizarea și blamarea: tendinţa de a te simţi responsabil pentru o situaţie pe care nu o controlezi pe deplin.
- Desconsiderarea pozitivului: tendinţa de a respinge toate experienţele pozitive, afirmând că acestea nu contează. Astfel, dacă o persoană a realizat un lucru bun, îşi va spune fie că acel lucru nu este suficient de bun, fie că oricine altcineva ar fi procedat la fel.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. 5 moduri de a părăsi zona de confort
0 Comentarii