Web Analytics
scris miercuri, 17.07.2024

Sfatul psihologului. 4 forme ale unui conflict

Conflictele pot apărea oricând și oriunde. Acestea sunt dispute care au la bază probleme fundamentale, o situație în care părțile implicate își exprimă diferențele în satisfacerea nevoilor și intereselor și ce interferențe apar în atingerea acestor obiective.

Sfatul psihologului. 4 forme ale unui conflict

Un litigiu este o dispută între două sau mai multe părți cu privire la puncte de vedere, percepții, idei, înțelegeri sau atitudini diferite. Altfel spus, o situație poate deveni o sursă de conflict dacă diferitele persoane implicate sunt în dezacord unele cu altele. Comunicarea și înțelegerea reciprocă dintre părți influențează cât de aprinsă va fi cearta.
Cele mai întâlnite strategii sunt: apropiere-apropiere, evitarea-evitarea, apropiere-evitarea și dubla apropiere-evitarea. Acestea sunt cele patru tipuri de conflicte în care oamenii sunt prinși frecvent, potrivit lui Dollar și Miller. Diversele forme de conflict pot necesita strategii variate de soluționare a lor.
În lumea reală, părțile aflate în conflict ar fi capabile să identifice singure soluția corectă, având în vedere abilitățile de comunicare utilizate de ambele. Totuși, atunci când emoțiile sunt la cote maxime, poate fi dificil să ieși din situație și să gândești logic pentru a determina cea mai bună strategie de rezolvare. Existența unui set cunoscut de strategii de soluționare a conflictelor poate ajuta la diminuarea tensiunii în astfel de situații.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Beneficiile gătitului asupra sănătăţii mintale

Citește și Sfatul psihologului. Formarea abilităţilor mentale în sport

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită