Web Analytics
scris miercuri, 09.04.2025

Sfatul psihologului. 4 beneficii ale postului intermitent

Postul intermitent este cunoscut pentru promovarea pierderii în greutate și stimularea sănătății metabolice. Beneficiile se extind mai departe de domeniul fizic. Această abordare dietetică poate sprijini, în mod neașteptat, bunăstarea emoțională.

Sfatul psihologului. 4 beneficii ale postului intermitent

1. Claritate mentală îmbunătăţită

Senzația de moleșeală mentală în urma unei mese copioase este o experiență comună. Acea scădere de energie vă poate încețoșa gândirea și reduce productivitatea. Fie că vă confruntați cu un proiect dificil sau vă propuneți să rămâneți concentrați pe tot parcursul zilei, postul ar putea oferi un impuls cognitiv care să vă sprijine bunăstarea emoțională.

2. Îmbunătăţirea stării de spirit şi a rezilienţei emoţionale

Pentru majoritatea alimentele și emoțiile sunt strâns legate. Creșterile și căderile de zahăr din sânge cauzate de mâncatul frecvent sau de consumul de alimente procesate pot duce la iritabilitate, anxietate și schimbări de dispoziție. Postul intermitent poate ajuta la reglarea acestor fluctuații prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, promovând astfel o dispoziție mai stabilă pe tot parcursul zilei.

3. Un control şi o disciplină sporită

Practicarea postului intermitent necesită stabilirea unor limite cu mâncarea, ceea ce poate încuraja un simț mai mare al autodisciplinei și al controlului în diverse domenii ale vieții. Angajamentul față de un program de post necesită întârzierea gratificării și mâncatul în mod intenționat.

4. Conştientizarea corpului şi a minţii

Unul dintre beneficiile postului intermitent este conștientizarea sporită în ceea ce privește necesitățile și semnalele corpului tău. Prin alternarea perioadelor de alimentație și de post, oamenii devin mai atenți la semnele exacte ale foamei decât la mâncatul din obișnuință, plictiseală sau emoție.


Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Schimbarea orei şi ritmul circadian

Citește și Sfatul psihologului. Echilibrul profesional şi personal al unui psiholog

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită