Șoferul din Mioarele care, în 2024, a „plimbat” un polițist agățat cu mâinile de geam și-a primit pedeapsa finală săptămâna trecută, pe 8 iulie, la Curtea de Apel Pitești. Tânărul drogat cu trei substanțe a plecat în timp ce polițistul avea brațul între rama portierei și geam și l-a dus așa, atârnat de vehicul pe o distanță de 1,1 km. Fapta s-a încadrat la ultraj sub forma tentativei la omor calificat.
În rechizitoriu se arată că Florin Sebastian Matei a fost prins de radar pe 10 martie 2024, în jurul orei 4 dimineața, circulând cu 141 km/h în comuna Stâlpeni, pe DN 73, deși avea dreptul de a conduce suspendat. Tânărul, în vârstă atunci de 20 de ani, se îndrepta cu mașina tatălui spre Pitești când a fost urmărit de echipajul de poliție și oprit după vreo 3 km, în zona Primăriei Stâlpeni. Polițistul l-a legitimat, a completat procesul-verbal de contravenție, în timp ce celălalt polițist l-a testat pentru a verifica alcoolemia, rezultatul fiind negativ.
Polițistul martor l-a atenționat pe tânăr că urmează să i se interzică dreptul de a conduce pentru 120 de zile, că trebuie să „își caute șofer” și că „dacă iei mașina de aici, e dosar penal”. Celălalt polițist i-a adus procesul inculpatului și cu acordul lui i-a verificat sumar mașina și vestimentația, apoi i-a solicitat tânărului, care între timp se urcase în mașină, să se supună testării cu drug-test, însă, întrucât nu avea în dotare, trebuia să se deplaseze în zona unde se afla alt echipaj de poliție. Șoferul le-a cerut să îl lase să plaseze mașina într-o zonă mai sigură și să sune altă persoană care să îl preia.
Polițistul i-a spus că poate să sune din mașina de poliție, dar tânărul butona telefonul mobil. Întrucât prelungea conversația la telefon, blocase portierele și accelera în gol, polițistul i-a cerut colegului aflat în stânga să îi bată în geam pentru a deschide.
Șoferul a coborât 10-15 cm geamul, atunci polițistul a introdus mâna prin spațiul creat pentru a deschide ușa din interior, așa cum a susținut în fața instanței, iar când a ajuns la clapeta de deschidere șoferul a pornit mașina, spunându-le că nu au voie să procedeze așa și că este abuz. Inițial, polițistul a alergat pe lângă mașină, apoi nu a mai ținut pasul, îi alunecau tălpile și s-a prins cu ambele mâini de portieră. Camerele de supraveghere montate de reprezentanții Primăriei Stâlpeni au surprins goana șoferului cu polițistul agățat de geam și cum o mașină a trecut din sens opus.

Din imaginile surprinse de camera mobilă pe care o purta agentul rezultă că acesta i-a cerut șoferului să oprească, altfel îl omoară, i-a spus că nu se poate desprinde de vehicul din cauza vitezei și l-a avertizat asupra consecințelor. Iar colegul din mașina de poliție îl soma să oprească în timp ce îl urmărea. Când a redus viteza și a lăsat geamul portierei în jos polițistul s-a desprins, a urcat în mașina colegului și a continuat urmărirea. După alți kilometri, i-au tras trei focuri în pneul din față, au găsit sub cotiera centrală mai multe bunuri care conțineau substanțe cu efect psihoactiv, despre care tânărul le-a spus că reprezintă „ciocolată”, adică rezină de canabis/hașiș. Aparatul drug-test a arătat valori pozitive la THC, AMP și MET.
Rechizitorul a fost gata rapid, pe 18 aprilie 2024, iar pe parcursul urmăririi penale inculpatul a avut o atitudine sinceră și a recunoscut și regretat faptele. Ulterior, la termenul din 13 august 2024, a solicitat readministrarea unor probe, a mai cerut o expertiză medico-legală și schimbarea încadrării juridice de la ultraj sub forma tentativei de la omor calificat în ultraj sub forma infracțiunii de loviri și alte violențe, cereri respinse de instanță.
Polițistul avea timp să-și scoată mâna de pe geam la pornirea mașinii
La instanța de apel s-a răsturnat situația și s-a constatat că unele elemente au fost prezentate în mod artificial, „de natură să sporească gravitatea faptei”, după cum citim în motivarea sentinței. S-a pus întrebarea de ce polițistul nu a respectat procedura de intervenție, încălcând interdicția de a se prinde cu brațele de autovehicul în încercarea de oprire forțată a acestuia. De altfel, inculpatul nu ar fi pornit în trombă, ci cu viteză ușoară, context în care polițistul avea timp să își retragă mâna, iar colegul său a declarat că i-a și spus să își scoată mâna și să rămână pe loc. În continuare, inculpatul ar fi rulat cu viteză constantă, fără să accelereze sau să efectueze manevre care să-i suprime viața agentului, nu l-a îndepărtat fizic, iar leziunile au fost minore, concretizate doar în 2-3 zile de îngrijiri medicale. Cu toate acestea, șoferul avea obligația de a se supune indicațiilor polițiștilor.
Șoferul a fost iertat de justiție în 2020, culmea, pentru conducerea fără permis
În final, de la 15 ani închisoare, cât îi dăduse Tribunalul Argeș în ianuarie a.c., sentința de la Curtea de Apel Pitești s-a redus la 11 ani şi 9 luni închisoare. Polițistul vătămat nu a avut pretenții civile față de inculpat. Culmea, în 2020, tânărul a mai avut contact cu legea penală, dar justiția l-a iertat. A fost cercetat ca suspect tot pentru conducerea fără permis, dar a beneficiat de clemență din partea organelor judiciare și s-a dispus renunțarea la urmărirea penală.
Citește și Polițist mână-n mână cu hoții de lemne. Ce pedeapsă a primit
Citește și Scandal între doi profesori, la Şcoala Nr. 20 din Piteşti. S-a sunat la 112 şi a venit ambulanţa
0 Comentarii