Web Analytics
scris joi, 08.11.2012

Senatorul Tămagă şi echipa au început bătălia pentru renaşterea Sudului

# „USL a stabilit ca prioritate agricultura în programul de guvernare 2012-2016”.

Senatorul Tămagă şi echipa au început bătălia pentru renaşterea Sudului

# Domnule senator Constantin Tămagă, care este oferta dvs pentru colegiul de SUD?
– Oferta mea nu poate fi separată decisiv de USL al cărei candidat sunt. Am șansa să candidez într-un colegiu preponderent agricol într-o situație în care USL a stabilit în programul său de guvernare pentru perioada 2012-2016 ca una dintre prioritățile sale, alături de energie, să fie agricultura.
# Vine într-un fel mănușă pe profesiunea dvs de inginer agronom…
– Așa este, vine mănușă pe profesiunea mea, dar mai ales pe problemele pe care oamenii le au pe colegiul de sud și mai ales pe importanța  pe care o are agricultura în economia României. Este sectorul care poate deveni motorul dezvoltării noastre economice în următorii ani. Eu cred că în guvernarea următoare sudul Argeșului și sudul țării în general vor fi considerate priorități în raport cu ceea ce înseamnă viață rurală și cu așteptările oamenilor din această zonă foarte numeroasă și determinantă.

„Voi insista pentru asfaltarea drumurilor județene din Sud”

# Punctual, ce așteptări ale oamenilor din sud ați identificat până acum?
– Am încercat încă din mandatul pe care îl finalizez acum o schimbare de mentalitate în legătură cu situația din partea de sud a județului Argeș, mai ales în ceea ce privește infrastructura rutieră. Sunt câteva drumuri de importanță pentru zonă, mă refer la drumuri județene care au fost de tradiție și sunt de mare ajutor pentru cetățenii din sud pentru că și ei trebuie să se deplaseze în zonele de interes și ei trebuie să își ducă produsele și recoltele la diferite târguri și ei trebuie să circule pentru că nimeni astăzi, în societatea modernă, nu mai rămâne cantonat într-un singur loc.  Prin urmare, e normal să insist foarte mult pentru asfaltarea acestor drumuri, cum ar fi Mozăceni – Izvoru, Izvoru – Căldăraru, Căldăraru – Râca, Lunca Corbului – Pădureți – Costești, Rociu- Costești. Sunt drumuri județene, au importanța lor pentru Argeș, dar care în programul național prezentat și aprobat în guvernul Boc, prin Ministerul Dezvoltării, nu au mai fost luate în calcul, deși două dintre ele au apărut în hotărârea de guvern chiar pe primele două locuri. Cu toate astea, n-au mai fost finanțate, iar  eu și primarii din Sud am fost condiționați să trecem în arcul guvernamental. Probabil că nu vă spun o noutate, dar sunt de notorietate aceste condiționări care ni s-au pus de către reprezentanții fostei puteri PDL pentru a aloca bani pentru modernizarea respectivelor drumuri județene. De câte ori au deschis gura pentru problemele lor, acestea, dar și altele, primarii noștri au fost condiționați cu următoarea frază: ”te ajutăm, dar treci la noi, de parcă cei de la PDL m-ar fi ajutat pe mine sau pe primari personal, și nu pe oamenii din sud, indiferent de simpatia politică sau de culoarea primarului sau a parlamentarului de zonă. A fost o discriminare pe față, impardonabilă din punctul meu de vedere. Condițiile puse nouă pentru a fi reparate drumurile respective au fost de-a dreptul mârșave, ni se cerea practic să abdicăm de la principii, să ne schimbăm carnetul de partid și să nu-i mai reprezentăm, de fapt, pe cei care ne-au dat votul și ne-au trimis în Parlament tocmai pentru că am candidat pe lista PSD.
Știți foarte bine că, în final, nici eu și nici vreun alt primar din sud n-am cedat acestor presiuni venite din partea fostei puteri.

„E un mare avantaj că ministrul agriculturii candidează în Argeș”

# Să ne întoarcem la așteptările oamenilor din sud.
– Pe lângă infrastructura rutieră, mai sunt și alte chestiuni care trebuie să îmbunătățească viața oamenilor din SUD. Mă refer la alimentări cu apă, deși cea mai mare parte a fost rezolvată de Consiliul Județean și Consiliul Local, fără participarea guvernului Boc și fără alocarea de fonduri de la București. Dar trebuie să finalizăm, cu sprijinul viitorului guvern, alimentarea cu apă și problema canalizării în sudul județului. E vorba de acest minim element de confort și civilizație pentru care eu și echipa mea de parlamentari USL pentru zona de sud ne vom bate să devină realitate.
# Este un avantaj că ministrul agriculturii va candida în Argeș?
– Da, este un mare avantaj, și nu neapărat pentru că Argeșul ar putea fi favorizat, ci pentru că fiind aici, în echipă cu noi, își poate lua informațiile direct de la sursă. Iar eu am avantajul că, după ce am activat în Comisia de Agricultură, un mandat la Senat și un mandat la Camera Deputaților, sunt un cunoscător al acestor probleme și, iată, am și șansa să le prezint direct ministrului agriculturii, care e membru al Guvernului. De altfel, mă număr  printre cei care au lucrat efectiv, prin departamentul de agricultură al PSD, dar și prin comisiile de specialitate din Senat și Cameră, la programul guvernului pe această ramură. Și chiar am insistat  cu vehemență pentru ca agricultura să capete acest statut de prioritate națională.

„Cei care au făcut politică, nu agricultură, vor trebui să se dea la o parte”

# Ca să realizați programul acesta ambițios pentru sudul Argeșului vă trebuie și o echipă de substanță în instituțiile agricole, mă refer la Direcția Agricolă, APIA, etc.
– În ceea ce privește instituțiile agricole la nivelul județului, pot spune că resursa lor umană e în general bună și o cunosc foarte bine pentru că am condus Direcția Agricolă și am fost prefect vreme de patru ani, în timpul guvernului Năstase. Doar că unii dintre cei care lucrează în instituțiile agricole au abdicat de la principii și de la profesie și au făcut mai mult politică. Au repartizat fondurile pe criterii politice, au analizat dosare pe criterii politice și au promovat dosare de finanțare pe criterii politice. Nu trebuia să se întâmple așa ceva în domeniul agricol și totuși s-au întâmplat. Ei bine, lucrurile astea se cunosc și se vor analiza, de la caz la caz. Nu plecăm de la nici o dorință de răzbunare, dar oamenii care au făcut din profesia lor exclusiv politică vor trebui, cel puțin pentru o perioadă, să se dea la o parte.
# Colegiul dvs e împărțit în două, Topoloveniul, iar în sudul sudului Costeștiul și tot ce este în jur. Care este oferta dvs pentru Topoloveni?
– Punctual, ca oraș, Topoloveniul a avut șansa ca de la revoluție încoace să fie condus de același primar foarte eficient și apreciat de oamenii locului, care este domnul Gheorghiță Boțârcă. Iar acest om este de apreciat tocmai pentru că și-a urmărit cu o tenacitate teribilă și cu un mod aparte programele de dezvoltare pentru comunitatea sa. Boțârcă a reușit și este un model de primar demn de urmat. Numai oamenii de rea credință nu pot să nu observe că Topoloveniul, ca și oraș, ca și comunitate, s-a modernizat spectaculos în ultimii ani. Au venit acolo o serie de întreprinzători foarte serioși și foarte puternici tocmai pentru că primarul și Consiliul Local au știut să le ofere toate condițiile și facilitățile. În cazul primarului Boțârcă a fost determinantă și funcția politică, cea de vicepreședinte al PSD Argeș, care i-a permis să-și facă treaba  și să dețină supremația pe întreaga zonă Topoloveni. Iar sarcina noastră este să îl sprijinim în continuare cu tot ce are nevoie. De altfel, am și făcut un program, împreună cu domnul Bogdan Niculescu Duvăz, candidatul USL la Camera Deputaților, pentru toată zona Topoloveni. Am trecut pe la fiecare primar din zonă și am identificat punctual care sunt prioritățile și am identificat și problemele.
# Și pentru zona Costești care este oferta dvs, mai  ales că nici un primar de aici n-a defectat și n-a fugit la adversar, cum se spune, în timpul guvernului Boc.
– Acesta e chiar primul lucru care ar trebui analizat la primarii mei din sud, și mă refer la comportamentul lor impecabil din punct de vedere caracterial, politic, dar și uman, dacă vreți. Acești oameni chiar au suferit o prigoană din partea fostei puteri, iar comunitățile pe care le reprezintă au fost tăiate de la investiții de către Guvernul Boc tocmai din cauza apartenenței lor politice la PSD. Și totuși, oricât de presați și nemulțumiți au fost la un moment dat, nici măcar unul dintre ei n-a semnalizat către fosta putere, darămite să fie vorba de o înregimentare. Din punctul meu de vedere, și nu spun vorbe mari, toți primarii mei din sud sunt niște adevărați eroi. De asta au și fost aleși și realeși pentru că oamenii au apreciat conduita, tăria lor de caracter și nu în ultimul rând apartenența la un partid serios, cum este PSD Argeș.
# Să înțeleg că în acest mandat promiteți că veți da bătălia decisivă pentru Sud?
– Da, acesta este dezideratul meu și al echipei mele, care-i mai include pe domnii Bogdan Niculescu Duvăz și Theodor Nicolescu, bătălia pentru renașterea sudului. Vreau să am satisfacția ca la final de carieră să-mi pot lega numele de niște obiective pe care le-am dorit de mult timp, dar pe care n-am putut să le realizez independent de voința mea.
# Mai aveți un avantaj, acela că pentru sudul sudului chiar aveți un candidat de-al locului, pe avocatul Theodor Nicolescu, care este din Bârla…
– Așa este, pe Costești la deputați candidează Theo Nicolescu, care este un băiat deosebit și un avocat de renume, fost secretar de stat la Justiție. E din Bârla și e foarte legat de zonă, de altfel Theo n-a uitat niciodată de unde a plecat, dovadă că m-am întîlnit cu el la mai toate sărbătorile importante de comune la care am participat în ultimii ani, chiar dacă eu eram PSD-ist și el liberal. Iată că prin această conjunctură fericită, care este USL, viața ne-a adus să facem echipă pentru Parlament și nu pot decât să mă bucur pentru acest lucru. E o preluare de ștafetă, o întinerire de echipă și chiar sper să câștigăm împreună, cu el la Costești și cu domnul Duvăz la Topoloveni.
Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...