„Pentru o țară precum România, plină de resurse, dar situată la coada tuturor clasamentelor internaționale privind competitivitatea și bunăstarea cetățenilor, toate domeniile vieții socio-economice par că au nevoie de intervenții urgente pentru a deveni eficiente și performante. Unii ar spune că sănătatea trebuie pusă înainte de toate, alții că educația, fără de care viitorul e gri. Dintr-o altă perspectivă, economia apare ca prioritară, pentru că fără resurse nu sunt posibile nici alte intervenții. Totodată, pentru că trăim într-o lume imperfectă, în care sărăcia – inclusiv sărăcia în muncă – atinge cote alarmante, este evident că statul trebuie să intervină și să se asigure că toți cetățenii au un trai cel puțin decent”, spune într-un comunicat de presă Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș.
„Guvernul are misiunea de a stabili cum se cheltuie banii țării, iar lucrurile devin și mai complicate cu o coaliție semafor, care trebuie să armonizeze orientările de stânga și de dreapta deopotrivă.
Prioritizarea este în acest moment o urgență, pentru că ea se va reflecta în bugetul pentru anul 2022, care urmează a fi adoptat în curând. Pentru a escalada posibilele diferențe de abordare, devine evident că actuala coaliție de guvernare trebuie să găsească formula de prioritizare pornind de la principii și de la ierarhii ale nevoilor.
Citește și Senatorul Ovidiu Puiu: „În Uniunea Europeană, dublul standard e o realitate!”
Fără pretenția de a fi exhaustiv, consider că între intervențiile urgente și importante trebuie să se regăsească cu deosebire:
Măsuri de sprijinire a populației vulnerabile, cu venituri foarte mici, care să compenseze creșterile explozive de prețuri și să garanteze asigurarea nevoilor de bază (hrană, adăpost, întreținere);
Intervenții pentru combaterea pandemiei și a efectelor ei, inclusiv în educație, unde abandonul școlar a devenit cronic;
Măsuri de creștere a capacității energetice, pentru că România tinde să devină vulnerabilă în acest plan, cu efecte potențial devastatoare asupra economiei și a societății;
Măsuri de susținere a producătorilor și produselor «made in Romania», care să echilibreze balanța comercială, al cărei deficit a atins cote istorice;
Intervenții pentru creșterea capacității instituționale, care să garanteze realizarea reformelor și investițiilor din PNRR, precum și atragerea și cheltuirea eficientă a fondurilor structurale.
Doar prioritizând nevoile și, implicit, intervențiile, România are șansa să-și depășească actuala condiție și să ajungă, după multe încercări nereușite, la o guvernare cu adevărat responsabilă!”, concluzionează parlamentarul argeșean.
M.S.
0 Comentarii