”La doar câteva zile după depunerea oficială la Bruxelles, Comisia Europeană a transmis României un lung șir de observații la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În replică, reprezentanții coaliției de guvernare – care și-au arogat drepturi depline de autor asupra PNRR – spun că situația este «normală» și consultările sunt absolut «firești». Am fi tins să le dăm dreptate dacă documentul cu observațiile Comisiei nu ar fi apărut în spațiul public și nu ne-am fi convins singuri despre «firescul» situației. Redăm pe scurt câteva din criticile Comisiei pe acest document:
– PNRR nu oferă date suficiente și documente justificative;
– În cele mai multe cazuri, nu sunt furnizate punctele de referință pentru costuri și lipsesc metodologiile de calcul;
– Există diferențe și de zeci de milioane de euro între datele din documentul propriu-zis și justificările din anexe;
– Sunt identificabile proiecte pentru care nu sunt descrise caracteristicile tehnice sau care au justificări slabe, vagi, neplauzibile;
– Pentru anumite capitole de cheltuieli, investițiile sunt tratate în bloc, fără detaliere pe tipuri de investiții; pentru alte capitole, costurile sunt calculate fără a lua în considerare costul standard național sau sunt mult supraestimate etc.
Cu alte cuvinte, PNRR are vulnerabilități «pe aici, pe colo și anume în punctele esențiale»!
Autorii PNRR-ului par să nu fi înțeles că diferența dintre un plan și un program electoral este dată de modul de fundamentare a cheltuielilor și de existența unor metodologii clare de costing! PNRR-ul nu e o poveste și nici un program electoral, el trebuie să fie un plan de investiții bine fundamentate și de reforme clar explicate.
De menționat este și faptul că acest «val» de observații vine la doar o săptămână de la depunerea PNRR și e greu de imaginat ce se va întâmpla în următoarele luni de evaluare! Pentru moment, Comisia a spus că există neconcordanțe și că anumite date lipsesc, ceea ce înseamnă că abia după ce va avea acces la aceste date se va putea pronunța legat de oportunitate…
Autorii PNRR au început să-l caute pe acarul Păun prin ministere și au conchis că funcționarii nu prea au fost «atenți» la redactare… Cu siguranță însă, adevărații vinovați se regăsesc în actuala coaliție de guvernare, care a lucrat netransparent și i-a tratat cu multă aroganță pe toți cei care ar fi putut oferi un feedback constructiv pe PNRR, respectiv pe parlamentari și parteneri sociali.
Concluzia este că situația nu este deloc «normală», așa cum declară guvernanții… Eu aș cataloga-o mai degrabă ca fiind de «urgență»!”, a declarat Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș.
M.S.
Citește și Senatorul Ovidiu Puiu: „În Uniunea Europeană, dublul standard e o realitate!”
0 Comentarii