Web Analytics

Senatorul Dănuţ Bica s-a adresat ministrului Sănătăţii în privinţa funcţionării cabinetelor medicale şcolare

de | 22.09.2022 12:05 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, s-a adresat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în privința funcționării cabinetelor medicale școlare. Parlamentarul susține că închiderea treptată a cabinetelor medicale școlare a avut drept consecință, așa cum era de așteptat, o creștere a incidenței bolilor transmisibile în unitățile de învățământ, precum și o reducere a capacității sistemului de sănătate publică de a controla și a gestiona corespunzător starea de sănătate a copiilor.

Dănuț Bica: „Dacă în urmă cu trei decenii existau cabinete medicale sau cabinete stomatologice școlare în majoritatea unităților de învățământ cu peste 300 de elevi, astăzi acestea au devenit o raritate, chiar și pe lângă școlile mari. Rețeaua medicală școlară se confruntă în prezent cu o severă subnormare, în special în mediul rural, unde asistența medicală a elevilor nu este asigurată în mod permanent, aceasta fiind realizată sporadic de cabinetele de medicină de famile.
Din păcate, măsurile concrete privind redeschiderea cabinetelor medicale școlare nu au reprezentat o prioritate pentru miniștrii sănătății din ultimii 30 de ani. Dimpotrivă, s-a considerat că prin desființarea lor se realizează economii bugetare. Paradoxal, economii nu s-au făcut decât scriptic, în schimb prevenirea extinderii unor boli contagioase sau descoperirea precoce a acestora în rândul elevilor au devenit foarte greu de gestionat. Drept urmare, în condițiile în care finanțarea cabinetelor medicale școlare s-ar putea realiza, chiar și temporar, prin fonduri europene nerambursabile, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări: Câte cabinete medicale școlare și câte cabinete stomatologice școlare funcționează în prezent la nivel național?

Citește și Dănuţ Bica: „Guvernul a majorat cu 10 miliarde lei plafonul garanţiilor la IMM Invest Plus”

Dar în județul Argeș?; Se înscrie printre prioritățile Ministerului Sănătății reînființarea cabinetelor care au fost închise, cel puțin pe lângă unitățile mari ale sistemului de învățământ de stat?; Care ar fi efortul bugetar necesar pentru organizarea unui sistem minimal de cabinete școlare la nivelul întregii țări (cheltuieli pentru salarii și logistică), având în vedere că spațiile și costurile administrative pot fi asigurate de către unitățile școlare beneficiare?; Ați luat în considerare posibilitatea utilizării fondurilor europene nerambursabile care sunt puse la dispoziția României pentru finanțarea redeschiderii cabinetelor medicale școlare? Dacă răspunsul este afirmativ, cât s-a cheltuit până în prezent din sumele respective pe plan național? Dar la nivelul județului Argeș?; Având în vedere necesitatea încadrării cu personal de specialitate a cabinetelor medicale școlare, cum intenționați să stimulați medicii și asistentele medicale pentru a ocupa posturile libere?”.

Citește și Dănuţ Bica, senator PNL de Argeş: „Mai mulţi bani pentru protejarea cetăţenilor, susţinerea economiei, dezvoltare locală şi atragerea fondurilor europene”

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *