„Nu vă înșelați: aceasta este monarhia duală care se ridică din mormânt”, transmitea un oficial austriac încă din 2023, când vorbea despre relațiile Austriei cu Ungaria, totul pe fondul războiului din Ucraina, relata la vremea respectivă publicația Politico. Impresia în cercurile UE este că cele două țări cântă din aceeași carte de cântece, mai puncta analiza. Iar faptele petrecute în ultimele zile relevă că îngrijorarea dă semne că se adeverește: Vinea își coordonează acțiunile cu Budapesta pe plan extern.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a respins marţi boicotul pe care l-a anunţat Comisia Europeană împotriva reuniunilor preşedinţiei ungare a Consiliului UE în urma vizitelor efectuate de premierul ungar Viktor Orban în Rusia şi China, relatează agenţia EFE. Într-un comunicat remis agenţiei austriece de presă APA, cancelarul Nehammer precizează că nu este favorabil boicotării reuniunilor şefilor de guvern şi ale miniştrilor europeni.
Citește și: Diana Șoșoacă vrea să cheme un preot pentru a sfinți Parlamentul European și a-l curăța de diavoli
Viktor Orban „a spart un tabu, pe care trebuie să-l discutăm. Totuşi, nu trebuie să răspundem acestuia cu spargerea altui tabu, adică cu un boicot”, a semnalat cancelarul austriac în legătură cu vizitele efectuate de Orban la Moscova şi Beijing şi cu o întâlnire pe care premierul ungar a avut-o cu candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, acţiuni neagreate de Bruxelles, informează Agerpres. „Trebuie să-i reproşăm lui Orban lipsa lui de coordonare, dar nu să boicotăm preşedinţia Consiliului UE”, a atras atenţia şeful guvernului federal austriac. „Să nu vorbim între noi în interiorul UE este cea mai rea dintre soluţii”, a mai avertizat Nehammer, adăugând că se aşteaptă ca miniştrii conservatori din guvernul său să participe în continuare la reuniunile preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, pe care Ungaria o deţine până la sfârşitul anului.
În schimb, ministrul ecologist al Afacerilor Sociale în guvernul austriac, Johannes Rauch, a anunţat că se alătură boicotului cerut de Comisia Europeană. Totuşi, titulara Mediului şi Energiei în guvernul de la Viena, Leonore Gewessler, de asemenea ecologistă, a participat marţi la Budapesta la o reuniune informală a miniştrilor europeni ai energiei şi a declarat că aceasta a fost o „decizie politică personală”.
În acest timp, liderul Partidului Libertăţii (FPOe), formaţiune de extremă dreapta aflată în opoziţie, Herbert Kickl, i-a cerut marţi cancelarului Nehammer ca eurodeputaţii din formaţiunea de dreapta a acestuia, Partidul Popular austriac (OeVP), să voteze în Parlamentul European împotriva numirii Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene. Ursula von der Leyen este cea care a cerut boicotarea reuniunilor preşedinţiei ungare a Consiliului UE şi în plus a anulat, pentru prima dată în istoria UE, vizita pe care Comisia Europeană o efectuează la începutul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE în ţara care a preluat această preşedinţie.
0 Comentarii