Web Analytics
scris joi, 28.09.2023

Semnal editorial. Virgil Diaconu: „Biblia literară şi Biblia dogmatică”

Virgil Diaconu este unul dintre cei mai importanți scriitori de astăzi. Virgil Diaconu nu este doar un poet important, ce nu aparține niciunei generații literare, dar a aprofundat fenomenul poetic ca nimeni altul. A publicat, dincolo de volumele de poezii, și o carte de eseuri filosofice („Libertate și destin”), dar și de anchete literare. E un spirit neliniștit, e în căutarea adevărului ultim, dar vede TOTUL prin poezie.
Cum face și prin volumul „Biblia literară și Biblia dogmatică”. Mai întâi, a publicat volumul „Biblia literară”. Simțind că nu e de ajuns, și-a extins exegeza asupra întregii Biblii. Dar fără a uita că, înainte cu 2500 de ani, „cineva”, nu se știe cine, a compus „Epopeea lui Ghilgameș”. Pe care o pune, corect, în paralel cu poemul „Ecclesiastul” din Biblie.

Semnal editorial. Virgil Diaconu: „Biblia literară şi Biblia dogmatică”

Volumul de față tratează despre dimensiunea literară (ce-l interesează cel mai mult, poet fiind) și dogmatic a Bibliei, secționând volumul în două părți, „Biblia literară” și „Biblia dogmatică”.
Poetul dă dovadă de erudiție, analizând cele mai important dimensiuni ale Bibliei, dar de pe poziții exegetice, nu teologice. Pe Virgil Diaconu îl interesează Poezia, atâta câtă este în Biblie și în alte culture, mai puțin tematica biblică.
Din acest demers, inedit, rezultă o carte cu totul interesantă, de citit de către toți, de poeți, de teologici, de critici literari și de filosofi.
Și iată, undeva într-un apartament din Pitești, Cineva are curajul de a vorbi despre religie, la modul liber, fără a-și pune problema credinței sale personale, deși se apropie de 75 de ani. Dar nu vârsta proprie e problema, ci adevărurile spuse în carte, pe care o recomandăm călduros.

Citește și O carte… dinamită! „Sufletul peregrin”, de Virgil Diaconu

Citește și Piteştiul scrie istorie cu FILSTREET, primul festival internaţional de literatură în stradă organizat în România

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită