Web Analytics
scris joi, 27.06.2024

Semnal editorial. „Viaţa mea este o carte deschisă”, despre Mihai Stan

La 9 iulie 2024, scriitorul, profesorul și editorul Mihai Stan împlinește frumoasa vârstă de 81 de ani. În cinstea acestui eveniment (în fapt, s-a dorit anul trecut, la 80 de ani rotunzi), Elena Stan-Bădulescu și Loredan Marcu s-au gândit să editeze un volum omagial.

Semnal editorial. „Viaţa mea este o carte deschisă”, despre Mihai Stan

S-a întârziat un an, dar, din fericire, autorul Mihai Stan e în plină activitate. Știți, când îi vedem pe unii ieșind la pensie la 45 de ani, ne cuprinde scârba. Mihai Stan are 81 de ani și conduce o revistă și o editură, păstrând o susținută legătură cu marii scriitori ai țării.
Ce nu se știe despre Mihai Stan? Multe! În primul rând, tatăl său Stan C. Stan, e din Teiu-Deal, Argeș. Mama sa, Ileana Stan, este din Ciupa-Lagăr Nejlovel („Lagăr”, pentru că acolo a fost un lagăr pentru prizonierii de război din Războiul de Independență). În 1957, părinții lui divorțează, iar, peste un an, tatăl îi este închis, pentru convingerile sale țărăniste (bunicul fusese primar de trei ori, era prieten cu Armand Călinescu), vreme de 9 ani. Așa ajunge la un liceu din Găești, dar, din motive de dosar, nu poate intra la facultate. O vreme e muncitor la Bascov.

Am făcut aceste precizări pentru că nu e deloc cunoscut în Argeș, nu e asumat de argeșeni (poate, puțin, pentru că e membru al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor). Ce-i drept, până la urmă, soarta l-a dus la Târgoviște, unde ține steagul sus al culturii. E un Gheorghe Păun al dâmbovițenilor!
Dar dl. Mihai Stan se consideră 100% argeșean, venind des la Pitești. Are o operă impresionantă. De altfel, volumul „Viața mea este o carte deschisă” – „Mihai Stan, Opera Omnia”, cuprinde, în afară de necesara cronologie a vieții, articole apărute despre cărțile sale. Nu puține, volumul are 420 de pagini.
Așadar, dragi cronografi argeșeni, să ni-l asumăm pe dl. Mihai Stan ca fiind argeșean și să-l introducem în enciclopedii, mai ales că este unul dintre marii scriitori și istorici literari ai țării. Cine nu a auzit de „Litere”? O conduce. Cine nu a auzit de Editura „Bibliotheca”? O conduce. Cine nu a auzit de Societatea Scriitorilor Târgovișteni? O conduce. La 81 de ani. La mulți ani, cu sănătate!

Citește și Din enigmele Piteştiului. Pictorul Costin Petrescu, aniversat la 50 de ani când avea 56

Citește și Publicul a votat, la Goleşti, premianţii Festivalului Internaţional de Film „Tres Court”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită