Web Analytics
scris joi, 09.11.2023

Semnal editorial. Sorin Calea e urmărit de un vis!

Nu ne plac lansările de carte la care participă, în scopuri pur electorale, câte un ministru, locația fiind un restaurant (unul a cărui locație nu o cunoști), pentru ca respectiva carte să fie și… udată cum trebuie. Chiar fiind invitați. Așa că am ales să mergem la lansarea cărții unui poet de la țară, mai precis din Valea Iașului, Sorin Calea, la Centrul Cultural Pitești.
Aflat la a 14-a carte de autor, Sorin Calea (născut la 8 mai 1967) este un poet autentic, dacă îi citești cărțile de versuri. Este o personalitate extrem de puternică, fapt ce ne-a bucurat, dar și întristat. Și-a dorit să fie în centrul atenției și a reușit. Scrie bine, în volumul „Mă urmărește un Vis”, dar nu toate poeziile sunt reușite, cu excepția celor care au un motto. Dar declarația sa, mereu repetată la lansare („mă las de scris dacă văd că un altul scrie ca mine”), ne-a lăsat pe gânduri. Precum Sorin Calea scriu mulți. Premiile obținute, de liga a doua poetică, de-a lungul vremii, nu-i asigură patalamaua de poet ultra-original. Are talent, dar este prea expansiv, prea convins de unicitatea sa. Și nu mai e atent la rimele întâmplătoare.

Semnal editorial. Sorin Calea e urmărit de un vis!

În definitiv, Sorin Calea este un poet recunoscut în zona Curtea de Argeș. A luat și premii. Nu-i pasă de părerea nimănui, este extrem de expansiv, nu admite replica, deși a venit însoțit la lansare de trei doamne. L-au tămâiat bine. Revelație: cea care i-a realizat prefața la ultimele două cărți, Cristina Mincu. Singura care i-a înțeles poezia, care a știut să pună în valoare ceea ce e de pus în valoare.
Îi recomandăm poetului Sorin Calea să nu mai publice la edituri de nișă, dacă vrea să intre, într-o bună zi, în Uniunea Scriitorilor din România. Îl costă la fel de mult. Și îi mai trebuie un bun redactor de carte, să-i rânduiască un volum bun de versuri. Pentru că lucrurile bune se amestecă, din păcate, cu lucruri mai puțin bune.
Oricum ar fi, Primăria Valea Iașului, unde lucrează și face de toate, are cu cine se mândri. Cu un poet matur, Sorin Calea, stăpân pe mijloacele poetice.

Citește și La Memorialul „Închisoarea Piteşti”. Expoziţia internaţională „Gulagul European”

Citește și Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea prezintă expoziţia „Epica Imaginii”, de Nicolae Alexi

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită