Web Analytics
scris joi, 15.08.2024

Semnal editorial. Poeţi francezi din secolul al XX-lea, pe franceză

Printre noi, la Pitești, există experți în literatura franceză. Nu numai că scriu despre scriitori francezi, dar o fac direct în limba franceză. Este cazul profesorului universitar Gabriel Pârvan, azi pensionar, dar atașat valorilor franțuzești. Nu-l știm cum arată, nu-i arătăm respectul cuvenit pe stradă, nu vrem să știm nimic despre literatura franceză scrisă direct în franceză. Ce ne interesează valorile care trăiesc printre noi?!

Semnal editorial. Poeţi francezi din secolul al XX-lea, pe franceză

Dl. profesor Gabriel Pârvan, azi la pensie, fost universitar, a publicat o nouă carte, „Poètes français du XX-é siecle”, scrisă direct în franceză, la Editura Paralela 45.
Gabriel Pârvan nu face o istorie integrală a literaturii franceze din secolul 20, selectând pe cei mai importanți scriitori. Așa aflăm date noi, ca viziune, despre Paul Claudel, Paul Valéry, Guillaume Apollinaire, Paul Éluard, Saint-John Perse, René Char, Henri Michaux, Francis Ponge și Jacques Prévert.

Nu mai știm dacă am făcut, degeaba, ani de zile, franceza în școală. E greu de citit. Poate că autorul, care are vreo 6 cărți scrise direct în franceză, ar trebui să le traducă în română. Dar știe că nici așa nu va avea un public mai larg. Rămânem la franceză, fosta limbă-stăpână multe veacuri. Dar e păcat.
Piteșteanul nostru vine cu multe puncte de vedere originale pe plan european. Un exemplu: „L`oevre poétique de Claudel est profundément marquée par sa foi chrétienne et par trois influences majeurs: Rimbaud, Mallarmé et Thomas d Aquin.”

Citește și

Citește și

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...