Web Analytics
scris joi, 20.06.2024

Semnal editorial. O carte ce te învaţă să vorbeşti corect

Colecția „Cărțile revistei Argeș” începe să prindă contur, apărând, zilele acestea, al patrulea volum, intitulat „Limba noastră cea de toate zilele”. Unul paginat atipic, cu doi autori, ambii profesori de limba și literatura română, având în comun vorbirea corectă.

Semnal editorial. O carte ce te învaţă să vorbeşti corect

Este o pledoarie disperată pentru frumusețea limbii noastre și pentru o exprimare așa cum ne învață dicționarele ortografice și ortoepice. Ce elev stă, totuși, să deschidă măcar un asemenea dicționar de 2500 de pagini, și scump pe deasupra? Culmea e că nici specialiștii nu se pun de acord, existând mii de diferențe între DOOM 2 și DOOM 3. Ultimul, DOOM 3, admite, ca intrate în limba noastră, tot felul de englezisme. Îți dă voie să spui și „doamna profesoară”, nu, obligatoriu, „doamna profesor”, cum ne învață DOOM 2, apărut cu zece ani mai devreme. Am dat un singur exemplu.
Jumătate din carte, intitulată „Corect/Incorect”, este scrisă de doamna profesoară Iudita Dodu Ieremia, din Pitești. Cum despărțim în silabe termenul „dezacord”? „De-za-cord” sau „dez-a-cord”? Dacă tot suntem la vremea cireșelor și a căpșunelor, care e pluralul corect? DOOM 2 ne spune „cireșe”, „căpșune”. DOOM 3 ne arată că sunt corecte două variante de plural: „căpșuni”/„căpșune” pentru „căpșună” și „cireși”/„cireșe” pentru „cireașă”. Ce să mai, avem o limbă greu de învățat de către un străin!

Dacă întorci cartea, dăm de o altă carte, „Din vorbă-n vorbă”, de C. Voinescu, din Slatina. Aici apar scurte povești ale unor cuvinte sau expresii. Deși folosește ambele dicționare, domnul profesor Voinescu nu se rezumă la acestea sau la propriile păreri, are ceva în plus, intrând în istoria cuvântului, arătând originea lui, evoluția la diverși mari scriitori. Multe anglicisme din sfera comunicării și-au format deja o familie lexicală, precum blog (jurnal on-line), blogger, blogging, blogosferă, fotoblog.
O singură problemă. Cum facem ca un asemenea volum să ajungă la tineri sau pe la televiziunile de știri?

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (81)

Citește și Uzina ARO, în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită