Web Analytics
scris joi, 14.11.2024

Semnal editorial. „Mihai Eminescu. Timpul şi metamorfozele sferei”

Hadrian Soare, profesor la Colegiul Național „Zinca Golescu”, a decis să-și publice teza de doctorat și de a o pune pe piață. Un act de frondă, într-o perioadă în care abundă plagiatele (plagiatorii nu-și publică tezele de doctorat).

Semnal editorial. „Mihai Eminescu. Timpul şi metamorfozele sferei”

Hadrian Soare este autorul unei „Istorii atemporale a literaturii române” și, alături de tatăl său, prof. Gh. Soare, autor al peste 3000 de pagini despre istoria literaturii române, pagini împărțite în mai multe volume, altfel ar reieși un volum monumental.
În „Timpul și metamorfozele sferei”, în capitolul „Embrionul de aur. Particula lui Dumnezeu”, Hadrian Soare face o asociere plauzibilă între viziunea cosmogonică a poetului român din „Scrisoarea I” (pornind de la versurile: „Dar deodat-un punct se mișcă… cel dintâi și singur. Iată-l/ Cum din caos face mumă, iară el devine Tatăl…/ Punctu-acela de mișcare, mult mai slab ca boaba spumii,/ E stăpânul fără margini peste marginile lumii…”) și una dintre cele mai noi și surprinzătoare teorii despre nașterea Universului, datorată unei particule primordiale, „bosonul Higgs”, „particula lui Dumnezeu”. Teoria, propusă de fizicianul Peter Higgs de la Universitatea din Edinburg, a primit Premiul Nobel și a avut confirmarea pe cale experimentală în acceleratorul de particule de la CERN din Elveția.

Iată cum intuiția eminesciană, din ultima perioadă de creație, este confirmată de către știința contemporană. Hadrian Soare chiar aduce ceva nou în eminescologie, analizând, meticulos, poezia geniului poetului român. Titlurile capitolelor acestei cărți pe care doar o semnalăm sunt revelatorii: „Punctul, cercul, sfera și hipersfera – simboluri ale universului poetic eminescian”, „Timpul Demiurg”, „Eul Dumnezeu”, „Colonii de lumi pierdute”, „Microscopice popoare”, „Natura și erosul, factori de compensare a eului în fața entropiei temporale”.
La final găsim și câteva aprecieri critice, de Mircea Bârsilă, Nicolae Oprea, Nicolae Ioana și Vasile Spiridon, Nicolae Oprea remarcând la tânărul cercetător curajul exegetic. Pe scurt, Hadrian Soare este un veritabil eminescolog, unul care-și așteaptă cronicarii.

Citește și Facă-se Voia Ta, Denisa!

Citește și Pentru o istorie muzicală a Piteştiului. Orchestra de cameră „George Stephănescu”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită