Nu degeaba se spune că și cărțile au destinul lor. Bucuros că un foarte bun roman pe care l-a scris (iar scriitorul simte asta), și anume „Lia Mora”, îi apare la Editura „Nemira” fără să i se ceară vreun ban pentru tipărire, Dumitru Ungureanu, scriitor găeșteano-piteștean, s-a trezit că tirajul tras de „Nemira” este de doar… 20 de exemplare. Se întâmpla în 2001, când editura își dădea duhul. A primit tirajul, cartea nu a intrat în librării și în biblioteci (nici exemplarele de depozit legal).
Cu cărțile în geantă, Dumitru Ungureanu s-a înființat pe terasa Uniunii Scriitorilor din România, nimerindu-se la masă cu Nicolae Breban și Fănuș Neagu. După îndelungi discuții și bârfe literare, Dumitru Ungureanu îndrăznește să spună: „Mi-a apăut la NEMIRA o carte”. „Dacă stă singură în picioare? Înseamnă că este o carte importantă!”, a zis Breban. Încurajat, autorul a pus o carte pe masă. Stătea în picioare. „Să-mi dai una, i-a cerut Fănuș Neagu, înseamnă că merită, știe Breban ce știe”.
Restul cărților a ajuns la câțiva prieteni și critici literari. Nu a avut exemplare pentru a face o lansare. Cartea era faimoasă, dar necitită! Cristina Ionică scria în „Observatorul cultural” din 2001: „Lia Mora este un roman cu mult sex și multă violență (…) Dar este un roman cu sex și violență scris după ultimul rețetar contemporan, o lectură plăcută pentru cititorii, dacă ne putem exprima așa, de o variată gamă de vârste. Iar consumatorii de muzică bună vor găsi selecția operată de personajele cărții mai mult decât satisfăcătoare”.
Iată că, după 22 de ani, celebrul roman al lui Dumitru Ungureanu, „Lia Mora”, celebru fără a fi citit, cunoaște o nouă ediție, la Editura „Ratio et Revelatio” din Oradea.
Cartea va fi lansată la Centrul Cultural Pitești, la 12 decembrie. Cine iubește… viața așa cum e și scrisul frumos va fi prezent!
Citește și Elevii de la „Dinu Lipatti” au pictat un perete din curtea Spitalului de Pediatrie Pitești
Citește și Cum se putea pierde timpul, cu graţie, acum 50 de ani
0 Comentarii