După cum „Jurnal de Argeș” a anunțat, Octavian Mihail Sachelarie și-a lansat, la Târgul de Carte „Gaudeamus”, cea mai bună carte a sa, credem, „Lecturile publice și trabucurile «Monte Cristo»”, apărută la Editura „Ecou Transilvan”. O carte erudită, scrisă într-un limbaj accesibil tuturor.
Ca să nu o lăudăm noi, o lăsăm pe editoarea Nada Fărcaș să o facă: „Octavian Mihail Sachelarie e un cunoscut personaj din lumea culturală, cu o sensibilitate aparte, unul dintre cei mai buni sociologi români care cunoaște Biblioteca în toată complexitatea sa, fiind nenumărați ani managerul Bibliotecii Județene Argeș. A fost și este un profesionist și un perfecționist, cu o personalitate debordantă, de o sinceritate care vădește integritatea interioară.
Iată o carte în care regăsim, sub formă eseistică, frânturi din trăiri, nostalgii, amintiri, întrebări filosofice despre viață și societatea în care trăim, cu bune și mai puțin bune, calea pe care pășesc lectura, educația, cultura, cartea scrisă, dar și viitorul tot mai digitalizat pe care trebuie să-l îmblânzim. Cititorii acestui volum scris cu mare sinceritate vor înțelege confesiunile unui mare gânditor, care lasă posterității un univers al luminii cuvântului, prin însemnări sugestive, întrebări și premoniții ale unor schimbări prin care trece lumea, tot mai accelerat”.
Câteva eseuri au apărut anterior în „Argeș” și „Cafeneaua literară”, dar numai aici, întrețesute, își află ecoul. Iată, avem de-a face cu un mare gânditor, printre noi. Să luăm aminte!
Titlul volumului, ne previne autorul, se dorește a fi o provocare pentru potențialul cititor – „Lecturile publice și trabucurile din «Monte Cristo»”, de fapt titlul unui eseu din carte, care ne spune „povestea” adevărată a lecturii privită ca spiritualitate, dar și ca emoție constructivă.
0 Comentarii