Web Analytics
scris joi, 08.08.2024

Semnal editorial. „Filosofia într-o lume pragmatică”, de Mircea Flonta

Săptămâna trecută a ieșit de sub tipar, la editura lui Lucian Pricop, volumul lui Mircea Flonta, „Filosofia într-o lume pragmatică. Impresii, experiențe, refecții. Șase convorbiri cu Leonid Dragomir”.

Semnal editorial. „Filosofia într-o lume pragmatică”, de Mircea Flonta

Șansa a făcut ca, la 11 iunie 2023, Leonid Dragomir să-l întâlnească pe fostul său profesor Mircea Flonta la înmormântarea filosofului argeșean Vasile Tonoiu și să pună la cale o carte de interviuri. Zis și făcut. Au urmat șase convorbiri într-un interval de 7 luni (3 iulie 2023 – 3 februarie 2024), în care profesorul și filosoful Mircea Flonta (un caz fericit, când cele două ipostaze se suprapun) s-a lăsat chestionat pe cele mai diverse teme și probleme, firește, din arealul filosofic.

„Nu există un criteriu general al excelenței filosofice, spune Mircea Flonta. Nu puterea este o valoare pentru Luminare, ci libertatea; toți cei ce gândesc în mod rațional și realist își dau seama că progresul înseamnă și pierdere; nu mai avem astăzi cercetători de mare anvergură care să fie în același timp intelectuali de vârf; despre Wittgenstein se scrie enorm, dar este evident că nimeni nu face filosofie continuându-l; pentru mine, cele mai mari nume în filosofia modernă sunt Kant și Wittgenstein”.

Filosoful argeșean Leonid Dragomir, o personalitate dialogală, dincolo de cărțile de autor, nu este la prima carte de dialoguri (de interviuri ar fi prea puțin spus). Astfel, în 2005 a publicat volumul „Despre toate și ceva în plus. Convorbiri cu Mihai Șora”, în 2011 – „Bucuria de a fi răsăritean. Convorbiri cu Dan Ciachir” și, în 2014, „De la filosofie la psihanaliză și retur. Dialoguri cu Vasile Dem. Zamfirescu”. Iată-l acum cu o nouă carte de dialoguri, semn că îl are ca model suprem pe Platon, filosofia fiind, simultan, profesie și mod de viață.
Leonid Dragomir, doctor în filosofie și medic veterinar (la Albota, meserie din care trăiește), este redactor-șef al revistei de cultură ARGEȘ de patru ani încoace. Așteptăm lansarea ultimei sale cărți, una care te obligă să gândești.

Citește și Conducătorul ţării, Kiseleff, şi o inspecţie la şcoala din Câmpulung

Citește și Castrul Roman Jidova a intrat în Patrimoniul UNESCO

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...