Web Analytics

Semnal de alarmă pentru câmpulungeni! Fără apă timp de două zile din cauza unei noi avarii la conducte

de | 10.12.2020 14:39 | Actualitate, Politica si Administratie

Începutul de decembrie 2020 le-a adus aminte câmpulungenilor de începutul lui martie 2015, atunci când o avarie la conducta magistrală de aducțiune a apei potabile i-a lăsat pe uscat timp de două zile. Și pe ei, și pe locuitorii a cinci comune. Tot într-o dimineață de joi, pe 3 decembrie, conducta a cedat iarăși. Nu în Voinești-Lerești, ci chiar pe raza Câmpulungului, de data aceasta fiind afectați oameni din unele cartiere ale municipiului și din comunele Albeștii de Muscel, Bughea de Jos, Bughea de Sus și Schitu Golești. Lereștiul a scăpat, fiind în amonte de locul incidentului.

Conductele rețelei sunt vechi

Tot două zile a durat calvarul, imposibilitatea furnizării apei pe conductă obligându-i pe cei afectați să care cu bidoanele și butoaiele de la izvoare sau de la locurile în care venea cisterna pompierilor. S-a intervenit cu greu, fiindcă avaria s-a produs chiar în interiorul municipiului, în zonă rezidențială, conducta spartă trecând pe sub o proprietate pe care se află o construcție. Cum s-a acceptat ca un cetățean să construiască chiar deasupra conductei care alimentează rezervorul din Măgura este o problemă pe care trebuie să o clarifice cei de la Primăria Câmpulung.
Situația a revenit la normal înainte de alegeri, însă normalitatea în această privință este șubrezită de amenințarea unui nou incident grav. Conductele rețelei de alimentare cu apă utilizate de furnizorul de servicii Edilul CGA sunt vechi, din materiale neconforme vremurilor actuale și afectate de construcții fără avize. După avaria de acum cinci ani, Câmpulungul s-a mișcat greu pentru a reuși să realizeze o sursă alternativă de furnizare a apei. Așa au apărut șapte puțuri rezultate în urma unor foraje de mică adâncime la captarea Măgura-Lereşti. Bineînțeles că lucrările au durat mult mai mult decât o impunea situația, însă nici acum nu s-a făcut proba funcționării instalației de rezervă. Sursa alternativă este, oricum, inutilă dacă intervine o avarie în aval de comuna Lerești, așa cum s-a întâmplat zilele trecute.

Citește și 218 avarii la reţelele de apă din Muscel

Citește și Există rezervă de alimentare cu apă la Câmpulung, dar nimeni nu ştie dacă funcţionează

Elena Lăsconi: „De 20 de ani nu s-a făcut nimic şi acum vreţi să fac eu totul în 5 luni?!”

Fostul primar al Câmpulungului, Liviu Țâroiu, inițiase demersuri pentru reabilitarea conductei de aducțiune apă brută, o investiție de circa patru milioane de lei, pentru care se cereau bani și prin PNDL. Doar că, după ce a stat pe lista de investiții mai mulți ani și chiar s-a licitat contractul în 2019, lucrarea nu a început. ”Este o prioritate pentru Câmpulung, așa cum se impune și schimbarea conductelor mai mici, unele din azbest. Vom încerca să accesăm fonduri europene în cadrul programelor derulate pe perioada 2021-2027 pentru a rezolva aceste probleme”, ne-a declarat actualul primar al municipiului muscelean, Elena Lăsconi. După avaria din 2015, Țâroiu, pe atunci primar interimar, a avut o alt fel de reacție: „De 20 de ani nu s-a făcut nimic şi acum vreţi să fac eu totul în 5 luni?!”.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii