E tânăr, are 42 de ani, trei copii și se numește Radomir Nikolic. A studiat managementul bancar, vorbește fluent engleza și alte câteva limbi, este fiul penultimului președinte al Serbiei și, de trei ani și jumătate, primar în Kraguevac. Aparține noului val de politicieni sârbi. Are alură de baschetbalist și un zâmbet frumos de băiat bine crescut. Îi place să pescuiască, e pasionat de tir sportiv, nu-i place sub nicio formă vânătoarea și n-a schimbat nimic din biroul fostului primar Veroliub Stevanovici. Este noul pimar al Kraguevacului și a fost o plăcere să vorbim cu el. Când i-am propus să facem un selfie, la final, a zis da, fără ezitare. Îndrăznesc chiar un pronostic: va fi la un moment dat președintele Serbiei.
„Vrem să folosim experiența Piteștiului pentru atragerea fondurilor UE”
# Sunteți la primul mandat. Ce veți păstra și ce veți îmbunătăți din acordul de înfrățire cu Piteștiul?
– Relațiile cu Piteștiul s-au creat pe o bază sănătoasă, în timp. Iar eu pornesc de la principiul că noi, oamenii maturi, trebuie să avem grijă de copiii noștri. Să-i învățăm să prețuiască valorile adevărate ale societăților noastre, iar prietenia e foarte importantă. Pentru noi, sârbii, înseamnă foarte mult să avem prieteni în lume. Educația copiilor noștri și relaţiile sănătoase create prin împrietenirea celor de vârstă preșcolară au însemnat mult pentru relațiile reciproce dintre Pitești și Kraguevac. Negreșit, acest tip de parteneriat trebuie să continue. Apoi, vrem să folosim experiența Piteștiului pentru atragerea fondurilor de acces din Uniunea Europeană spre a ne îmbunătăți infrastructura și dezvolta orașul. Trebuie să creștem calitatea vieții și să atingem standardele de viață care există la Vest. Practic, dorim să corelăm colaborarea excelentă din domeniul educației și al culturii, cu cea din plan economic. Asta este ceea ce aș dori eu ca plus la înfrățirea dintre orașele noastre. Știu că cel puțin colaborarea din domeniul economic e un proces de lungă durată, însă noi tocmai asta căutăm și pe asta ne bazăm, pe prieteni de lungă durată.# Că tot ați vorbit de schimburile culturale între tineri, vreau să vă întreb daca aveți copii și dacă aveți în vedere să-i aduceți în Pitești.
– Da, am trei copii, iar fiul meu cel mare e în Rusia, studiază acolo, avem relații de frăție cu o școală de acolo. Am vrut să se familiarizeze cu stilul de viață și cultura de acolo. Vreau să procedez la fel în viitorul apropiat și să îl trimit și în România, să-și facă noi prieteni la dumneavoastră. Să cunoască tradiția și cultura dumneavoastră și să realizeze că noi nu diferim față de celelalte popoare din Europa din punct de vedere al culturii și al civilizației. Şi, evident, să lege noi prietenii în România, care să-i folosească în viață.
# Politic, sunteți de stânga, de dreapta?
– Pot să zic că sunt de dreapta, dar mai temperat, mai la centru. Iar partidul pe care îl reprezint s-a creat pe ideea de dreapta. Numai că situația de moment în Serbia este că noi nu ne putem împărți clar între stânga și dreapta. Trebuie să lucrăm împreună, să ne dăm mâna pentru dezvoltarea Serbiei. De altfel, partidul căruia îi aparțin a reușit să adune voturi de pe ambele părți ale electoratului, și din stânga, dar și din dreapta. Despre mine, pot să spun că sunt un moderat de dreapta.
„Cumva natural, ne sprijinim unii de alții”
# La noi, la Pitești, e un festival celebru în România – Simfonia lalelelor. Veți veni anul acesta la Pitești?
– Anul acesta nu, din păcate. Însă îmi doresc foarte mult ca în timpul mandatului meu de primar să ajung la Pitești. Și să vă conving și personal că tot ceea ce am spus în acest interviu vreau să realizez.
În schimb, am fost gazdă și am avut prilejul să le vorbesc multor cetățeni din Pitești care au venit aici, la Kraguevac. Și, pe baza acestei experiențe și acestor contacte, n-am niciun dubiu că putem construi niște relații de prietenie şi colaborare mult mai avansate decât până acum. Sârbii față de români și românii față de sârbi sunt foarte deschiși. Noi am împărțit o istorie comună și niciodată n-am avut niciun război între noi. Și cred că tuturor le e clar că între noi, români și sârbi, nu se va putea întâmpla nimic rău în viitor. Cumva natural, ne sprijinim unii de alții.
# Familia Nikolic e importanta pentru Serbia, prin tatăl dvs, care e penultimul președinte al țării, și prin dvs, care sunteți primar la Kraguevac. Având în vedere o asemenea tradiție, vreau să vă întreb ce ați dori să realizeze copiii dvs pentru Serbia?
– Copiii mei se vor ocupa în viață cu ceea ce le va plăcea. Vor alege singuri drumul în viață. Nici tatăl meu nu mi-a impus ca eu să mă ocup cu politica, sunt în politică fiindcă am vrut să-l ajut pe el. Iar lângă el a început să-mi placă și mie politica. Numai că eu și generația mea ne-am propus să aducem un alt suflu, să facem o politică diferită de cum a fost în Serbia ultimilor 30 de ani. Eu aparțin unui grup de politicieni poate ușor utopici, însă sinceri, de bună-credință și care spun lucrurilor pe nume. Aceasta e soluția și atitudinea potrivită pentru a-i face bine Serbiei. Suntem o generație de politicieni, unii dintre noi primari, alții în administrația centrală, la Belgrad, care și-a propus să fie transparentă cu cei pe care îi reprezintă, fiindcă numai așa putem schimba drumul Serbiei. În această direcție, pe care tocmai v-am expus-o, doresc să îndrept și educația copiilor mei. În niciun caz nu le voi spune copiilor mei să fugă de politică fiindcă politica e murdară. Dacă vor dori să facă politică, vor avea sprijnul meu, dacă vor să facă altceva, e opțiunea lor și, de asemenea, vor avea sprijinul meu. E important ca politicienii din orice țară să aibă sprijinul familiei.
# E un curent acum la București, că România trebuie să sprijine integrarea Serbiei în UE și NATO. Vreți sau nu, în UE și NATO?
– Serbia a ales mai demult drumul Europei. Serbia e membru de foarte mult timp al Uniunii Europene, din punct de vedere al civilizației, al culturii și spiritului liber al locuitorilor ei. Acum trebuie ca și forțele-cheie din UE să dorească să facem parte și scriptic din UE. Sincer, nouă ne trebuie Uniunea Europeană din multe motive, chiar dacă anterior, în anii din urmă, Uniunea Europeană și NATO au fost nedrepte față de Serbia. Mă refer, desigur, la tot ceea ce s-a întâmplat în 1999, cu bombardamentele și toate celelalte. Noi suntem dispuși să iertăm tot ce ni s-a făcut în trecut și vrem să ne gândim numai la viitor, la standardele econmice, la calitatea vieții și, implicit, la binele poporului nostru.
# Ultima întrebare. Purtați pică României că a permis avioanelor americane survolarea spațiului ei aerian ca să vă bombardeze? Ați simțit, în ultimii 19 ani, că s-a schimbat atitudinea familiei dvs și a sârbilor, în general, față de români?
– Nu. Fiindcă ce s-a făcut s-a făcut peste capul vostru, decizia s-a luat mai sus. Dacă poporul român ar fi fost întrebat, el n-ar fi fost niciodată de acord să facă rău Serbiei. Nu e vina nici a pilotului american care a apăsat butonul ce a declanșat bomba, a făcut asta fiindcă n-avea altă soluție. Au fost forțe mult mai mari care au fost de vină pentru tot ce s-a întâmplat. S-a lucrat mult mai înainte, vreme de 10 ani, ca Serbia să fie izolată și dezmembrată, pentru ca apoi să fie bombardată.
Un mesaj personal către primarul Cornel Ionică
# Îi puteți adresa o invitație nonconformistă primarului Piteștiului, domnului Cornel Ionică? Ceva de genul de ce ar trebui să vină neapărat, anul acesta, la Zilele orașului Kragujevac? Un mesaj personal pe care să nu-l poată refuza…
– Da, trebuie să mă gândesc la ceva interesant, care să nu fie comun. „Vă invit, domnule primar al Piteștiului, să veniți pe 6 mai la Zilele orașului Kraguevac, ca să simțiți personal, direct de la sursă, căldura prieteniei ce s-a clădit în aproape cincizeci de ani între locuitorii orașelor noastre. Nici eu și nici dvs nu suntem importanți prin scaunele pe care le deținem, ci prin ceea ce reușim să transmitem copiilor noștri, prin relațiile pe care le construim ca primari ai celor două orașe. Relațiile dintre Pitești și Kraguevac vor continua să existe, indiferent cine este primar și cine guvernează la un moment dat. Iar acesta e lucrul cel mai frumos în înfrățirea dintre orașele noastre. Vă aștept pe 6 mai!”
0 Comentarii