Web Analytics
scris joi, 20.10.2022

Şeful Salvamont Argeş: „Aveau doar două hamuri şi erau, efectiv, agăţaţi, blocaţi, înţepeniţi, pentru că li s-a făcut frică”

Din culisele salvării celor 8 turişti rămaşi blocaţi pe un versant din Piatra Craiului

Opt tineri din București au rămas blocați pe un traseu de alpinism, în Argeș, sâmbătă, 15 octombrie. Turiștii au avut noroc cu un alpinist care i-a auzit strigând și care a sunat la 112. Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș ne-a povestit cum s-a derulat intervenția de 12 ore din traseul Dunăreanu, de la Umerii Pietrei Craiului, la limita dintre Argeș și Brașov. Pe ceață, cu vânt și cu umiditate, șase salvatori au participat la intrevenție, de la Formațiile Câmpulung și Zărnești.

Şeful Salvamont Argeş: „Aveau doar două hamuri şi erau, efectiv, agăţaţi, blocaţi, înţepeniţi, pentru că li s-a făcut frică”

Un alt turist i-a auzit strigând și a sunat la 112

Un alpinist i-a auzit strigând pe turiști. Nu avea cum să ajungă la ei, pentru că se aflau pe un perete, pe un abrupt vertical. Alpinistul a mers pe traseul său până când a ajuns într-o zonă cu semnal și atunci a sunat la 112. „Un alpinist care făcea un alt traseu, era ceață, i-a auzit strigând, nu i-a văzut. În felul acesta am reușit să facem o localizare aproximativă. Omul a mers până unde a avut semnal și atunci a sunat, la 12:46”, ne-a povestit Ion Sănduloiu.
Mai târziu, la aproximativ o oră, unul dintre cei 8 turiști blocați a sunat la Dispeceratul Național Salvamont și a vorbit cu salvamontiștii de la Zărnești. Însă datorită apelului venit mai devreme de la celălalt turist, Salvamont Argeș deja trimisese o echipă. „Ai noștri erau deja aproape la baza peretelui. Atunci când am luat legătura cu colegii de la Zărnești, nu le venea să creadă, adică au fost surprinși să vadă că noi aveam deja apelul, numai că apelul de la 112 ne spunea că ei sunt chiar în traseul Dunăreanu, în primele sute de metri. Dacă erau în traseu, era simplu, mult mai simplu. Numai că, atunci când s-a ajuns la ei, plecaseră deja și Zărnăștenii, s-a observat că nu erau în traseu, erau într-o zonă foarte friabilă (care se sparge ușor, n. red.)”, își amintește Ion Sănduloiu.

Citește și Salvamontiștii au participat la un exercițiu aero pe Transfăgărășan

Nu toți aveau căști, iar câțiva aveau căști de ciclism, nu de alpinism

Câțiva dintre turiști aveau căști, însă unii dintre aceștia aveau căști de ciclism, nu de alpinism. „Casca de ciclism nu are nicio legătură cu alpinismul. Casca de ciclism te apără de lovituri la cap, în cazul căderii, cea de alpinism trebuie să fie rezistentă și la perforare, ceea ce nu e în cazul căștii de ciclism. Erau vreo doi sau trei fără cască, aveau doar două hamuri și erau, efectiv, agățați, erau blocați, erau înțepeniți, pentru că li s-a făcut frică, au intrat din ce în ce mai prost (în perete, n. red.). A fost o problemă foarte mare și cu montarea hamurilor. Repet, nu e vorba de o potecă, e vorba de un traseu de alpinism, pe vertical. E cotat ca ușor, de gradul doi, dar ușor e pentru alpiniști, pentru cei care fac trasee. Ei, când s-au văzut acolo, au înghețat. Și atunci a trebuit montate hamuri, a trebuit să fie urcați spre un alt culoar care părea mai puțin friabil. Numai că, între timp, a venit noaptea și nu prea mai vedeai ce e dedesubt și trebuia mers pe coardă în recunoaștere, în jos. A fost complicat. Dacă erau în traseul de alpinism, fix acolo unde înțeleseserăm prima oară, am fi montat o coardă fixă și i-am fi lansat unul câte unul până jos, dar situația a fost foarte complicată din cauza căderilor de pietre. Zona este, în afara traseului, foarte-foarte friabilă. Nici în traseu nu poți să garantezi că nu-ți vine vreo piatră, acesta este riscul alpinismului”, ne-a explicat șeful Salvamont Argeș.

Citește și Borsetă cu 2000 euro, înapoiată de trei salvamontiști unei israelience

„Mușchii erau blocați, pentru că nu se mișcaseră ore în șir și erau înțepeniți”

Turiștii nu erau răniți, însă „mușchii erau blocați, pentru că nu se mișcaseră ore în șir și erau înțepeniți”, ne-a mai spus Ion Sănduloiu. La 12:46 a venit primul apel de salvare, iar salvamontiștii au ajuns la ei pe la ora 15:00, deci turiștii au stat agățați cel puțin 2 ore. Ion Sănduloiu a mai subliniat că, dacă turiștii s-ar fi aflat în Făgăraș, de exemplu, ar fi putut să dureze 6-7 ore până să ajungă la ei salvatorii montani. În jurul orei 12:30 noaptea, cei opt au ajuns la potecă, însă mai aveau vreo două ore de coborâre până la Plaiul Foii, de unde plecaseră.

„Dacă e ușor, nu înseamnă că poate fi făcut de oricine, oricum, oricând”

Deși traseul Dunăreanu e considerat unul ușor, este cotat așa de către alpiniști care au experiență, directorul Salvamont Argeș atrage atenția: „E un traseu de gradul doi. Din punct de vedere al alpinismului, e un traseu ușor, de începători, dar este vertical, cu vreo 6-7 lungimi de coardă, chiar mai mult. Un traseu cotat ușor, dar, repet, un traseu ușor de alpinism. Dacă e ușor, nu înseamnă că poate fi făcut de oricine, oricum, oricând”, a încheiat Ion Sănduloiu.

Citește și Video cu intervenția de 12 ore. Salvamont Argeș: „A fost una dintre situațiile de viață și de moarte!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *