Web Analytics

Şeful Greenpeace România: „Faptul că 55.000 de hectare de pădure din Argeş sunt neadministrate a favorizat tăierile ilegale de arbori”

de | 28.10.2015 21:35 | Actualitate

# Valentin Sălăgeanu: „Argeșul e campion la numărul de cazuri identificate și investigate”

Potrivit unui raport dat publicității în această lună de către Greenpeace România, Argeșul este campion la tăieri ilegale de arbori în perioada 2013-2014. Potrivit aceluiași raport, județele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeș (5.851 cazuri, 12,85% din totalul cazurilor la nivel național), Bacău (3.538 cazuri, 7,77%) și Mureș (3.351 cazuri, 7,36%). De altfel, județul Argeș a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale identificate de către autorități și în perioada 2009-2011, respectiv 6.458 de cazuri. Problema cu tăierile ilegale de arbori din Argeș este însă una cu mult mai mare, având în vedere faptul că pe rolul parchetelor din județ sunt încă nefinalizate mai multe dosare „grele” în care prejudiciile se ridică la câteva zeci de milioane de euro. Pe marginea raportului privind tăierile ilegale de arbori în Argeș am stat de vorbă cu Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie în cadrul Greenpeace România.

„Suplimentar, pot doar specula că retrocedările reprezintă unul dintre elementele care favorizează tăierile ilegale în județul Argeș”

# Care ar fi în opinia dumneavoastră motivele pentru care Argeșul continuă să fie, ca și în perioada 2009-2011, „campion” la tăieri ilegale de arbori?
– Ceea ce putem spune pe baza datelor pe care le avem la dispoziție este că județul Argeș este campion la numărul de cazuri identificate și investigate. Suplimentar pot doar specula că retrocedările reprezintă unul dintre elementele care favorizează tăierile ilegale în județul Argeș. Unele au fost ilegale sau/și viciate procedural, altele au dus la fărâmițarea proprietății ceea ce a însemnat lipsa administrării, a pazei, a oricărui fel de control (aproximativ 55.000 ha de pădure sunt neadministrate). De altfel IPJ Argeș a indicat lipsa contractelor de pază ca fiind unul dintre factorii care au favorizat apariția infracționalității în domeniul silvic, sustragerea lemnului din zone greu accesibile, precum și complicitatea proprietarilor de suprafețe forestiere cu administratorii unor societăți comerciale în vederea exploatării ilegale. 
# La cât se ridică, în metri cubi, volumul de lemn tăiat ilegal în perioada 2013-2014 în Argeș?
– Volumul de lemn sustras ilegal identificat de autorități este de 20.896,7 mc. Această cifră se supune precizărilor din capitolul Metodologie al raportului nostru.
# Care a fost prejudiciul în Argeş cauzat de tăierile ilegale din perioada 2013-2014?
– Prejudiciul calculat de autorități și asociat lemnului sustras ilegal din județul Argeș este de 8.020.000 RON. Această cifră se supune precizărilor din capitolul Metodologie al raportului nostru.
# Câte cazuri de infracțiuni silvice au rămas nesoluționate pe rolul instanțelor din Argeș la nivelul anului 2014?
– La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, la finalul anului 2013 au rămas nesoluționate  604 cauze privind infracțiunile prevăzute de Codul Silvic, iar la finalul anului 2014 avem 701 cauze rămase nesoluționate.
# Care este procentul cazurilor soluționate cu trimitere în judecată în Argeş în 2013 și 2014?
– La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, la nivelul anului 2013 au fost soluționate prin trimitere în judecată 57 de cauze, iar în 2014 un număr de 36 de cauze.

Dosarul „Cheresteaua” şi cel al retrocedărilor ilegale de păduri de la Berevoieşti însumează prejudicii de zeci de milioane de euro

Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș se află și în prezent un dosar răsunător privind tăierile ilegale de arbori, dosar deschis în toamna lui 2012 și numit codificat „Cheresteaua”. În cadrul dosarului au fost puse 57 de persoane sub învinuire, iar expertizele aflate în derulare indică un prejudiciu estimat, potrivit unor surse, la peste 50 milioane euro. De altfel, tocmai un raport din 2012 al Greenpeace România a grăbit declanșarea operațiunii din „Rețeaua Cheresteaua”.
Un alt dosar „greu”, cu prejudicii de multe milioane de euro, este cel legat de cele 790 hectare de pădure retrocedate ilegal între ianuarie și iunie 2008 la Berevoiești. Într-o bună parte dintre aceste păduri s-au făcut deja tăieri ilegale masive, iar retrocedările fac obiectul mai multor procese deschise în instanță de către Direcția Silvică Argeș.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii