Web Analytics

Şeful Ambulanţei Argeş a recidivat în cazul Nicolescu

de | 13.09.2012 10:05 | Dezvăluiri

# Salvarea trimisă la fața locului de către dr. Gabriel Popa n-a fost una de tip C, dotată conform ultimelor standarde, ci una de tip B mult mai slab dotată # Șeful Ambulanței spune că „alocarea de resurse” a fost una corectă pentru o intervenție considerată „normală”. Președintele Constantin Nicolescu a fost scos pe targă, marți, din sediul DNA Pitești și transportat la Spitalul Județean. În timpul audierilor cu procurorii anticorupție, șefului CJ i s-a făcut rău și s-a cerut imediat ajutor prin 112. În mod surprinzător, cei de la Serviciul de Ambulanță Argeș n-au trimis o salvare de tip C,  considerată cea mai bine dotată pentru cazurile de urgență și cu pacienți aflați în stare de inconștiență, cum a fost și cazul președintelui CJ, ci una de tip B, clasificată inferior conform standardelor de specialitate. Ca să aveți un termen de comparație, ambulanța de tip C deține, ca să dăm un singur exemplu, inclusiv plămân artificial pentru cazurile în care pacienții acuză insuficiență respiratorie.

În 2011, același dr. Popa susținea că Nicolescu a leșinat

Imediat au apărut semne de întrebare și controverse că n-ar fi deloc o întâmplare, având în vedere că și în 28 ianuarie 2011, atunci când lui Constantin Nicolescu i s-a făcut rău după ședința de judecată de la Tribunalul Argeș, serviciul de Ambulanță era condus de către aceeași persoană, doctorul pedelist Gabriel Popa. Atunci, șeful Ambulanței Argeș a susținut că Nicolescu ar fi suferit un simplu leșin, deși realitatea medicală l-a contrazis flagrant, după ce președintele CJ a fost operat pe cord la Spitalul Floreasca. „A existat un prim apel făcut prin sistemul 112, la ora 19.05, pentru o persoană necunoscută care avea o stare de lipotimie şi care se afla în incinta Tribunalului Argeş. În patru minute, echipajul ambulanţei a ajuns acolo. S-a constatat că este vorba despre Constantin Nicolescu, care acuza un disconfort toracic şi acuza o stare generală uşor modificată. (…)Pe drum, starea pacientului a fost bună, nefiind nevoie de manevre medicale speciale. Domnul Nicolescu s-a aflat în permaneţă într-o stare clinică generală stabilă. Nu au fost elemente medicale care pe mine, ca medic, să mă facă să cred că viaţă dânsului a fost acut în pericol”, a spus Popa la vremea respectivă într-o declarație care a a produs foarte multă mirare.

„Ambulanțele de tip C erau la alte solicitări”

Iată de ce acum, după evenimentul de marți dimineața, de la sediul DNA Pitești, l-am sunat pe același doctor Gabriel Popa, șeful Serviciului de Ambulanță Argeș, pentru un punct de vedere. N-am dorit decât să ne lămurim de ce primul om al județului n-a putut beneficia de o ambulanță dotată după ultimele standarde de urgență și dacă a fost vorba de o întâmplare sau nu. 
„Ambulanțele de tip B sunt clasificate în două feluri și anume ambulanțe de tip B2, cu asistent și ambulanțe de tip B1, cu medic. În cazul dlui președinte Nicolescu a fost vorba de o ambulanță cu medic pentru că, la momentul solicitării, ambulanțele de tip C erau la alte solicitări. Pe noi ne-a interesat în primul rând rapiditatea intervenției. S-a urcat medic pe ambulanță și totul a decurs într-un mod normal. Vreau să vă spun că ambulanțele de tip B nu sunt mai slab dotate decât cele de tip C. Deci, pentru o intervenție normală, nu există termenul «mai slab dotată». Există monitorizare, există electrocardiogramă, există defibrilator, există tot felul de tărgi și de alte echipamente specifice. Modul de decidere a alocării resurselor ține cont de diverse lucruri, de motivul solicitării, de posibilitatea de a interveni cât mai rapid, iar în situația de față a fost făcută o alocare corectă. Nu am avut niciun echipaj în bază, mașina respectivă chiar era plecată spre altă solicitare, dar care abia plecase, așa că a preluat medicul din bază și a mers la DNA. În decurs de 2-3 minute ambulanța a sosit la solicitarea respectivă”, ne-a spus șeful de la Ambulanță, Gabriel Popa.

Popa e consecvent: a fost vorba de o intervenție „normală”

După cum se observă, dr. Popa vorbește de o „intervenție normală”, de unde înțelegem că n-a fost vorba de un caz grav, deși toată țara a văzut la televizor că Nicolescu a fost transportat cu targa și era înconștient. Am mai aflat, de asemenea, că  ambulanța a fost nevoită să se oprească pe drumul dintre DNA și Spitalul Județean, și asta pentru că pacientul a vomitat. Prin urmare, dacă ambulanța de tip B, considerată una conformă standardelor de către dr. Popa, nu oprea pe marginea șanțului exista riscul ca Nicolescu să se înece cu propria vomă.  Ar mai fi ceva de zis despre „alocarea corectă” a resurselor pe care a invocat-o șeful Ambulanței Argeș? Chiar că nimic.
Mai ales că, urmare a scandalului care se prefigurează, doctorul Popa şi-a pus „piciorul în ghips”, sub forma unui concediu medical de trei zile, ca să nu mai fie întrebat de ziarişti despre atitudinea sa cel puţin suspectă. De altfel, doctorul care l-a însoţit pe Constantin Nicolescu în ambulanţa care l-a transportat la Bucureşti a fost adjunctul de la Ambulanţă, venit special de acasă, medicul Tudor Ionescu.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii