Web Analytics

Secretomanie privind alegerea prefectului. Ultima variantă: prorectorul Soare de la Universitatea Piteşti

de | 5.12.2019 13:45 | Politica si Administratie

# Adrian Miuțescu: „Emanuel Soare este un om pe care îl apreciem, dar nu pot face speculații” # Prorectorul Emanuel Soare: „Nu mă voi da înapoi de la niciun fel de responsabilitate”
Odată cu instalarea noului guvern, sunt vehiculate din ce în ce mai multe nume pentru persoana care ar putea ajunge prefect al Argeșului. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora noul prefect ar putea fi prorectorul pentru Relații Internaționale al Universității din Pitești, conf. univ. dr. Emanuel Soare. L-am contactat pe rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan, pentru a ne comunica un punct de vedere despre această variantă lansată în presă zilele trecute. Rectorul s-a declarat apolitic și prudent în declarații. „Nu știu ce să zic, îmi e indiferent, pentru că nu fac partizanat politic de niciun fel, așa că, pentru mine, fiecare își are opțiunea lui personală. Îl privește pe domnul Soare cât de departe și cât de sus se duce cu partizanatul politic, e treaba domniei sale, nu a mea. În ceea ce privește universitatea, dacă se va întâmpla asta, vom găsi alt prorector, nu e nicio problemă, nu ducem lipsă de personal de înaltă pregătire. Bârfe, zvonuri sunt destule, dar haideți să se întâmple ceva și vedem ce facem după ce se întâmplă”, ne-a declarat rectorul Dumitru Chirleșan.

Adrian Miuțescu: „Nu pot să fac speculații pe subiect, pentru că aș deveni penibil dacă nu se întâmplă”

De cealaltă parte, președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, a descris informațiile apărute drept speculații și s-a abținut în a face comentarii.
„Aceste informații nu vin de la mine, de la noi (PNL Argeș, n. red.), sunt speculații de presă. Am văzut că au mai fost făcute și în cazul altor persoane. În momentul în care vom avea un nume și o decizie, o hotărâre clară, atunci vă vom anunța, deocamdată nu pot comenta pe speculații, pe dorințele oamenilor care își fac publicitate. (…)
Știu că sunt mulți colegi care și-au manifestat dorința și, în momentul în care vom analiza aceste propuneri, vom lua și o decizie. Acum mi-e greu să fac speculații pe subiectul ăsta, nici nu vreau să o fac. Am văzut că sunt alții care se ocupă cu speculațiile. În momentul în care vom avea o decizie, vom anunța”.
Referitor la părerea sa despre Emanuel Soare, președintele PNL Argeș s-a declarat mulțumit. „Omul este de calitate, un om pe care noi îl apreciem, dar nu pot să fac speculații pe dorințe sau alte lucruri de genul acesta. (…) Apreciez și respect prea mult această treabă, încât să mă apuc să fac speculații pe subiect. În momentul în care vom avea o decizie luată și o propunere clară, o să fac conferință de presă, o să anunțăm. Nu pot să fac speculații pe subiect, pentru că aș deveni penibil dacă nu se întâmplă, dacă nu va fi aprobată această decizie.”
În opinia lui Miuțescu, candidatul ideal pentru această funcție trebuie să fie o persoană care să onoreze județul pe care îl reprezintă.
„Să găsești un prefect ideal e greu și nu poate avea cineva pretenția aceasta, dar trebuie să fie un om competent, care să fi avut un background profesional foarte bun și serios, un om ferm, care să aibă și o viziune liberală, de dreapta, în care noi credem și cerem ca oamenii respectivi care ne reprezintă să gândească ca noi și să aibă aceleași valori și, evident, să poată într-adevăr să pună în aplicare un program al guvernului, al președintelui României, pe care noi, de-a lungul timpului, l-am discutat și l-am tot prezentat. Să fie reprezentativ și onorabil pentru județ și cetățenii județului Argeș. Până la urmă, respectiva persoană va reprezenta întreg județul, nu doar PNL sau pe mine”, a mai spus Adrian Miuțescu.

Emanuel Soare: „Nu aș vrea să comentez ce apare în presă”

Pentru o imagine completă a subiectului, l-am contactat și pe Emanuel Soare. „În acest moment, nu există niciun fel de decizie oficială a Partidului Național Liberal privitoare la numirea prefectului. Știu că premierul Ludovic Orban a anunțat că se vor face niște schimbări, dar, în acest moment, cel puțin pentru Argeș, nu există un plan de schimbare rapidă”.
Prorectorul a explicat procesul prin care are loc numirea unui prefect. Există o comisie care analizează CV-urile depuse de candidați, iar decizia se va lua în forul de conducere, acțiuni care nu au fost încă trecute pe agenda curentă. „Nu aș vrea să comentez ce apare în presă. Cred că ne grăbim puțin cu lucrurile în sensul acesta, ar trebui să așteptăm un pic să vedem care va fi decizia. Până la urmă, tot premierul Orban va decide în acest sens. Probabil că la noi, în Argeș, se vor depune la un moment dat niște dosare, scrisori de intenție, niște CV-uri; în forurile statutare vom dezbate și vom înainta, probabil către București, anumite propuneri și pentru ocuparea acestei funcții (prefect, n. red.). În ultimă instanță, decizia de numire a prefectului va fi a premierului Orban”.
Întrebat dacă și-ar dori să își asume responsabilitatea funcției de prefect, Emanuel Soare a spus: „Nu aș vrea să vorbesc specific despre acest lucru, dar cariera mea profesională este bine stabilită și am un parcurs foarte clar pentru mine în zona universitară. Însă, acum un an de zile, când am luat decizia de a mă implica în politică, nu am luat decizia doar cu vorba, am avut și am în continuare această idee sinceră de a putea face ceva, de a contribui la schimbarea României, de a face lucrurile să meargă. Nu pot să spun concret despre această funcție, dar dacă voi considera și dacă va apărea vreo oportunitate care este legată de zona mea de competențe și de ceea ce îmi doresc să fac în politică – o îmbunătățire a modului în care merg lucrurile – vom discuta, vom analiza și dacă partidul consideră că acele competențe pe care eu le am pot să fie de folos într-o zonă sau alta, nu mă voi da înapoi de la niciun fel de responsabilitate”, a explicat Emanuel Soare.
În februarie, atunci când a intrat în politică, Emanuel Soare și-a propus două obiective: să contribuie la reconstruirea Partidului Național Liberal și să aducă persoane noi și implicate în organizații. „Voi lupta întotdeauna pentru a atrage în Partidul Național Liberal oameni competenți. De când am intrat în politică, îmi este foarte clar că partidele politice pot să facă o schimbare reală în țară dacă au oameni competenți”, a mai spus prorectorul.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii