Web Analytics
scris sâmbătă, 31.08.2024

Secretele lui Mihai Caraman, cel mai faimos spion român

Revista „Evenimentul Istoric” prezintă în noul său număr detalii inedite despre personalități și evenimente care au marcat istoria României. Ediția cu nr. 78 a revistei „Evenimentul Istoric” prezintă detalii despre Mihai Caraman, cel mai faimos spion român. Este disponibilă, începând de astăzi, la punctele de vânzare a presei și online, pe edituradecarte.ro, conform evz.ro.

Secretele lui Mihai Caraman, cel mai faimos spion român

Mihai Caraman s-a născut într-o comună din judeţul Galaţi, pe 11 noiembrie 1928 și, la vârsta de 22 de ani. A fost un general român de securitate  care a îndeplinit funcția de director al  Serviciului de Informații Externe în perioada 1990-1992.

În vara anului 1940, ca o consecință a ultimatului sovietic, Basarabia a fost ocupată, iar circa 220.000 de persoane s-au refugiat în România. Printre aceștia și familia lui Mihai Caraman care s-a stabilit la Brăila. Aici și-a continuat studiile la Liceul „Nicolae Bălcescu”.

Citește și: Ce onorariu încasa avocatul grupării Coldea

În anul următor, ca urmare a eliberării Basarabiei, o bună parte din refugiați s-au întors la caselele lor. Anii III și IV de liceu i-a urmat la Cahul, iar ultima clasă de liceu a fost urmată la Liceul „Sf. Dumitru” din Ismail. Ca urmare a ofensivei sovietice, familia lui Mihai Caraman s-a refugiat din nou în vara anului 1944, în România, fiind repartizată în Dumbrăveni, județul Sibiu. În toamna anului 1944 începea clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni.

Citește și: Avocatul Panţoiu spune că Pendiuc își plătește prejudiciul din… pensie

A fost ofițer în cadrul Direcției de Informașii Externe a Securității Statului. În perioada 1958-1968, în calitate de șef al rezidenței de spionaj din Paris, a organizat și condus așa-numita „Rețea Caraman”, care a reușit să sustragă și să aducă în țară unele documente din Cartierul General al NATO, provocând daune grele Alianței Nord-Atlantice. Asupra lui Mihai Caraman a planat bănuiala că ar fi lucrat și pentru KGB, deoarece a fost singurul ofițer al Securității decorat de KGB pentru rezultate excepționale împotriva NATO.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...