Revista „Evenimentul Istoric” prezintă în noul său număr detalii inedite despre personalități și evenimente care au marcat istoria României. Ediția cu nr. 78 a revistei „Evenimentul Istoric” prezintă detalii despre Mihai Caraman, cel mai faimos spion român. Este disponibilă, începând de astăzi, la punctele de vânzare a presei și online, pe edituradecarte.ro, conform evz.ro.
Mihai Caraman s-a născut într-o comună din judeţul Galaţi, pe 11 noiembrie 1928 și, la vârsta de 22 de ani. A fost un general român de securitate care a îndeplinit funcția de director al Serviciului de Informații Externe în perioada 1990-1992.
În vara anului 1940, ca o consecință a ultimatului sovietic, Basarabia a fost ocupată, iar circa 220.000 de persoane s-au refugiat în România. Printre aceștia și familia lui Mihai Caraman care s-a stabilit la Brăila. Aici și-a continuat studiile la Liceul „Nicolae Bălcescu”.
Citește și: Ce onorariu încasa avocatul grupării Coldea
În anul următor, ca urmare a eliberării Basarabiei, o bună parte din refugiați s-au întors la caselele lor. Anii III și IV de liceu i-a urmat la Cahul, iar ultima clasă de liceu a fost urmată la Liceul „Sf. Dumitru” din Ismail. Ca urmare a ofensivei sovietice, familia lui Mihai Caraman s-a refugiat din nou în vara anului 1944, în România, fiind repartizată în Dumbrăveni, județul Sibiu. În toamna anului 1944 începea clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni.
Citește și: Avocatul Panţoiu spune că Pendiuc își plătește prejudiciul din… pensie
A fost ofițer în cadrul Direcției de Informașii Externe a Securității Statului. În perioada 1958-1968, în calitate de șef al rezidenței de spionaj din Paris, a organizat și condus așa-numita „Rețea Caraman”, care a reușit să sustragă și să aducă în țară unele documente din Cartierul General al NATO, provocând daune grele Alianței Nord-Atlantice. Asupra lui Mihai Caraman a planat bănuiala că ar fi lucrat și pentru KGB, deoarece a fost singurul ofițer al Securității decorat de KGB pentru rezultate excepționale împotriva NATO.
0 Comentarii