Web Analytics
scris vineri, 30.10.2020

Secretarul Consiliului AJVPS Argeş, Alexandru Popescu, comentează: „E o sfidare la adresa membrilor vânători şi pescari, care sunt oameni cu venituri mici, în marea lor majoritate”

# Prima uriaşă de pensionare de 130.000 de lei, pe care şi-a acordat-o Istrătescu, face valuri! # Culmea SF-ului, în momentul în care și-a dat prima de pensionare, nea Costică Istrătescu nu era pensionar, ci angajat cu acte în regulă al AJVPS Argeș
În iunie 2020, cu o lună înainte să fie condamnat definitiv de Curtea de Apel Pitești la un an și patru luni de închisoare pentru braconaj, fostul șef al AJVPS Argeș, Constantin Istrătescu, și-a tras o primă de pensionare de 130.000 de lei. Deși nici vorbă de retragere la pensie, din moment ce în aceeași zi a devenit, din director executiv, președinte executiv, în urma unei modificări de statut grosolane și ilegale pe care a orchestrat-o. Secretarul Consiliului AJVPS Argeș, Alexandru Popescu, spune că este o ilegalitate care se va lăsa cu o plângere penală în urma finalizării raportului de expertiză contabilă la care se lucrează. Alexandru Popescu mai spune că există o cale de rezolvare pe cale amiabilă a acestei probleme, cu condiția ca nea Costică să dea banii înapoi.
# Cum a fost posibil ca dl. Istrătescu să își acorde o primă de pensionare de 130.000 de lei?
– În luna iunie, dânsului i s-a desfăcut contractul de muncă din funcția de director, în baza articolului 55 din Codul Muncii, care spune ”cu acordul părților”. Acest articol nu îi mai permite să beneficieze de niciun ajutor. În același timp, în aceeași zi, dânsului i-a fost încheiat contractul de muncă pentru funcția de președinte executiv. Deci, a fost o trecere, nu o ieșire la pensie. Dânsul s-a pensionat în 2007, când nu era în vigoare acest contract colectiv de muncă și atunci în contractul de muncă avea stipulat că beneficiază, la ieșirea la pensie, de trei salarii. În 2018, contractul colectiv de muncă s-a reînnoit și a apărut un articol care spune că la ieșirea la pensie, la limită de vârstă sau la cerere, salariații beneficiază de o sumă de bani echivalentul a 2, 3, 4 salarii, în funcție de vechime. La 40 de ani vechime, este echivalentul a zece salarii brute. Deci suma încasată de domnul Istrătescu nu are nicio legătură cu pensia. După părerea noastră, a consiliului, a fost o ilegalitate. Nu are nici în clin, nici în mânecă cu pensia! Măcar spunea că și-a luat recompensă, ceva… Așa e prea gogonată.
# Veți acționa împotriva acestei ilegalități?
– Când primim expertiza, pentru că nu putem să ne pronunțăm decât după expertiză, atunci vom lua o hotărâre. Dar, după cum se prefigurează situația, vom fi nevoiți să facem o plângere penală și să ne constituim parte civilă pentru recuperarea acestei sume.
# Dânsul și-a acordat singur această primă?
– Da, chiar dânsul a semnat statul de plată cu așa-zisa primă de pensionare și contabila i-a virat banii în cont. Curios e că în decizia prin care i se dau banii apare că este președinte executiv, deci nu apare că e pensionar. Se întâmpla asta în iunie, cu o lună înainte ca domnul Istrătescu să fie condamnat definitiv pentru braconaj. Și încă ceva! Adunarea Generală a AJVPS Argeș a modificat statutul în februarie 2020, iar decizia de la instanță de validare a statutului a devenit definitivă în iunie. Președintele Filip Georgescu i-a semnat desfacerea contractului de muncă din funcția de director executiv cu acordul părților și în aceeași zi i-a făcut și încadrarea pe funcția de președinte executiv lui Istrătescu, între cele două funcții existând identitate. Deci, nu e vorba de nicio ieșire la pensie, ca să justifice prima de pensionare.
# Totuși, în afară că pare a fi ilegal acordată, această sumă de 130.000 de lei este uriașă!
– 130.000 de lei înseamnă jumătate din fondul de salarii pe 2020 al întregii asociații, bani care nu au fost prinși în buget. Imaginați-vă că acolo sunt cotizațiile a 100 de membri vânători, echivalând. Sau de la 1.000 de pescari. Noi avem în asociație în jur de 1.300 de membri vânători și 4.520 de pescari. Noi din asta trăim, din asta plătim impozite la stat, salarii, investim în populare cu vânat, populare cu pește, hrănirea complementară a animalelor… Sunt cheltuieli și astea se fac cu banii oamenilor. E o sfidare la adresa membrilor vânători și membrilor pescari, care sunt oameni cu venituri mici, în marea majoritate.
# Există vreo posibilitate să rezolvați?
– Domnul Istrătescu, trebuie să recunoaștem, a avut multe merite în anii ăștia, să fim corecți. A fost un om care a muncit pentru asociație, dar a făcut și greșeli. Poate fi și aceasta o greșeală. Și chiar m-aș bucura dacă s-ar găsi o cale amiabilă să rezolvăm, să recuperăm această pagubă.

Secretarul Consiliului AJVPS Argeş, Alexandru Popescu, comentează:  „E o sfidare la adresa membrilor vânători şi pescari, care sunt oameni cu venituri mici, în marea lor majoritate”

Distribuie!

0 Comentarii