Web Analytics

Secretara lui Pendiuc a semnat acord de recunoaştere a vinovăţiei / Carmen Lis a turnat şi a scăpat doar cu amendă

de | 25.06.2020 13:33 | Actualitate, Dezvăluiri

Săptămâna trecută, Tribunalul Bucureşti a motivat sentinţa în cazul condamnărilor din Dosarul „Publitrans”, dosar cu 13 inculpați în care Tudor Pendiuc e trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată. În același dosar a fost trimisă în judecată și fosta lui secretară și ulterior șefă de cabinet, Elena Carmen Lis, pentru favorizarea făptuitorului. Mai exact, aceasta l-a anunțat pe fostul primar că vor fi efectuate percheziții la domiciliul lui, dar și la sediul Primăriei. Informațiile le primise de la tatăl unui ofițer de poliție judiciară care lucra la DNA chiar în dosarul în care urma să fie arestat Tudor Pendiuc. Prin conversațiile telefonice prin care îl avertiza pe șeful ei, s-a considerat că fosta secretară a adus „o atingere bunului mers al anchetei penale”. Surpriza uriașă este că fosta secretară a primarului este singura dintre cei 13 inculpați din dosar care și-a recunoscut fapta și a semnat acord de recunoaștere a vinovăției ca să scape mai ușor. Și a scăpat. Doar cu amendă penală.

Carmen Lis este singura dintre inculpați care și-a recunoscut fapta

În motivarea judecătoarei Liliana Cuipercă de la Tribunalul București se arată că inculpata Carmen Lis „a recunoscut constant săvârșirea faptei, solicitând să fie judecată în baza recunoașterii vinovăției”. Ca urmare a parcursului său profesional (a participat la programe europene, conferințe internaționale, a prezentat lucrări la simpozioane, conferințe și seminarii, nu a avut concediu medical când a lucrat la Primărie și nu a avut antecedente penale), „consilierul de probațiune apreciază faptul că instanța ar trebui să aplice o pedeapsă care să aibă natura unei atenționări, fără să fie un obstacol în reluarea parcursului profesional”, se arată în motivare.

Fosta secretară a lui Pendiuc a primit o amendă penală, considerată „suficientă pentru reeducare”

În consecință, fosta secretară a lui Pendiuc a primit o pedeapsă cu scop preventiv și educativ, respectiv o amendă penală în valoare de 9.600 lei (120 zile amenda x 80 lei cuantumul unei zile amendă). Instanța de judecată a mai menționat că această pedeapsă este „suficientă pentru reeducarea inculpatei și proporțională cu valoarea socială lezată prin săvârșirea faptei”. De asemenea, lui Carmen Lis i s-au mai interzis dreptul de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la pedeapsa amenzii.

Firul conversațiilor dintre Pendiuc și secretara Carmen Lis

Totul a început când inculpatul Doru Alexandru Petriea, ofițer de poliție judiciară, a fost delegat să efectueze percheziții la sediul Primăriei Pitești și la domiciliul inculpatului Tudor Pendiuc, în data de 6 noiembrie 2014. Pe 4 noiembrie, ofițerul s-a deplasat la domiciliul tatălui său, în satul Izvorani din Ștefănești. În data de 3 și 4 noiembrie, tatăl ofițerului DNA, Mihai Petriea, s-a întâlnit cu secretara Carmen Lis, căreia i-a comunicat că este posibil să se efectueze în zilele următoare percheziții la Primăria municipiului Pitești, legate de dosarul Publitrans, fără a-i preciza data. La rândul său, Carmen Lis l-a informat pe Pendiuc despre conținutul discuției avute cu tatăl ofițerului de poliție judiciară.
În data de 5 noiembrie, inculpatul Mihai Petriea (tatăl ofițerului de la DNA) a căutat-o telefonic pe secretară în mai multe rânduri, iar în cele din urmă a reușit să se întâlnească spre seară cu ea. Potrivit proceselor-verbale de redare, la ora 17, în aceeași zi, secretara a vorbit telefonic cu Pendiuc, căruia i-a spus că Mihai Petriea vrea să ia legătura cu acesta. „Ăla, ăla de la Maxi m-a sunat. Așa! Mi-a zis că vrea neapărat să ia legătura cu dvs… cică e urât de tot. Exact așa mi-a spus”, sunt replicile secretarei. La care Pendiuc a răspuns: „Am înțeles. Da. Lasă! Am înțeles. Nu, am înțeles, am înțeles”. Spre finalul discuției, inculpata îi spune lui Pendiuc să țină legătura cu acesta şi că ea vrea să se întâlnească cu Mihai Petriea, pentru că acesta a sunat-o după un alt telefon. „Dacă este, mă sunați pe mine, că m-a sunat după un alt telefon.. Să mă sunați pe mine, vă sun eu, că m-a sunat de pe alt număr”. Pendiuc a confirmat că se va întâlni cu Mihai Petriea: „Îhî! Bine. În seara asta”. Ulterior, inculpatul Mihai Petriea s-a răzgândit și i-a transmis telefonic secretarei că vrea să se întâlnească cu ea pe o stradă din Pitești, lucru ce s-a întâmplat în seara respectivă. Atunci a aflat Carmen Lis că, zilele următoare, DNA urmează să efectueze o percheziție la sediul Primăriei Pitești cu privire la atribuirea contractului de asociere în participațiune SC CNCD/ SC GIREXIM UNIVERSAL SA. Apoi inculpații s-au despărțit.
Mai târziu, după ora 19, Mihai Petriea a aflat de la fiul său, ofițerul de poliție judiciară Doru Petriea, telefonic, că în data de 6 vor avea loc perchezițiile. Imediat, Mihai Petriea i-a transmis lui Carmen Lis un mesaj: „Cred că MÂINE nu ne putem vedea”, iar cuvântul «mâine» a fost scris cu majuscule. Tot în seara zilei de 5 noiembrie, Carmen Lis a avut două discuții telefonice cu Pendiuc, una la 21:25, cealaltă la 22:03, căruia i-a comunicat data perchezițiilor, precizându-i că știe de la inculpatul Mihai Petriea. „Mi-a scris ăsta mesaj că încep cred că de mâine”, a spus secretara. „Aha. Da nu știe și c…, acolo la noi și aici la mine?”, întreabă Pendiuc. „Că el mi-a scris: cred că mâine nu ne putem vedea, deci mâine așa cu litere mari”, i-a răspuns Carmen Lis, iar Tudor Pendiuc a răspuns: „Da. Da, am înțeles. Da”.

„Dacă or veni, să mă găsească bărbierit”

La data de 6 noiembrie, ora 5:41, chiar în dimineața perchezițiilor, are loc o nouă convorbire telefonică între Pendiuc și secretară, în care fostul primar îi spune resemnat lui Carmen Lis: „Şi mă duc, cu… Dacă or veni, să mă găsească bărbierit”, referindu-se la organele DNA care urmau să sosească la domiciliul său.
Cât despre ceilalți doi inculpați, tată și fiu, instanța a stabilit că declarațiile lor sunt contradictorii și neadevărate. Audiat în timpul urmăririi penale, inculpatul Mihai Petriea nu a recunoscut că el a transmis data perchezițiilor, informație primită de la fiul său, Doru Alexandru Petriea. „Coroborând declarația inculpatului Mihai Petriea cu depoziția dată de inculpata Lis Elena Carmen, instanța de judecată constată faptul că declarația inculpatei, fiind susținută și de mențiunile proceselor-verbale de redare a unor convorbiri telefonice, îndeplinește condiția de credibilitate. Și instanța de judecată apreciază faptul că declarația inculpatului Mihai Petriea nu numai că este contrazisă de cea a inculpatei Lis Elena Carmen și de materialul probator administrat în cauză, dar în conținutul aceleiași declarații, poziția inculpatului este una contradictorie”. Mai trebuie spus că Mihai Petriea era membru PSD, în cadrul Organizației Municipale Pitești, deci coleg cu Pendiuc.
În timpul audierilor, ofițerul judiciarist Doru Alexandru Petriea a admis că și-a sunat tatăl pe 5 noiembrie, dar a precizat că nu i-a comunicat data perchezițiilor. Acesta a mai declarat că pe 4 noiembrie s-a întâlnit cu tatăl său și i-a atras atenția să nu se mai întâlnească cu cei din Primăria Municipiului Pitești, deoarece îi creează probleme la serviciu, fără a-i comunica faptul că desfășura activități în cadrul unui dosar penal care îl vizează pe Pendiuc. Inculpatul a mai spus că tatăl său și-a dat seama când au loc perchezițiile pentru că atunci când lipsea de acasă, desfășura activități în cadrul Poliției, cum ar fi audieri sau percheziții.
„Coroborând declarațiile, instanța de judecată nu poate primi apărarea inculpatului D.A. Petriea în sensul că nu el a fost cel care a comunicat tatălui său data certă a perchezițiilor, în condițiile în care, pe de o parte, acesta recunoaște că a luat la cunoștință despre existența autorizațiilor în data de 5.11.2014, când a întocmit plicurile în vederea efectuării perchezițiilor, iar, pe de altă parte, inculpatul Petriea Mihai a transmis inculpatei Lis Elena Carmen data certă a momentului operativ, respectiv «mâine», după ce a vorbit seara, la aceeași dată, cu fiul său care deja luase cunoștință despre percheziții”, se mai arată în motivarea sentinței.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Asta e, dai din casa, scapi usor !