Web Analytics

”Seceta este atât de cumplită, că nici nu vă imaginaţi”

de | 21.07.2022 12:13 | Actualitate, Economie, Home

Ion Sandu, preşedinte al Societăţii Meteorologice Române, a declarat zilele trecute la Focşani că seceta de acum este numai începutul şi că vor veni vremuri grele.
”Seceta este atât de cumplită, încât nu vă imaginaţi şi este numai începutul”, a spus Ion Sandu în cadrul unei întâlniri cu fermieri din Vrancea şi Bacău, potrivit AGERPRES.

Citește și: Aproape jumătate din teritoriul UE este expus riscului


Vor veni vremuri grele. Eu vă înţeleg disperarea. Dar faceţi foarte mult rău dacă anulaţi acest plan antigrindină. Ca să reducem efectele secetelor care vor veni, trebuie făcute irigaţii. (…) Astea sunt problemele pe care trebuie să le ridicaţi. Sistemul antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor este o componentă din aceste patru măsuri pe care trebuie să le ia guvernele pentru perioadele care vor veni. Şi a patra este investirea banilor în cercetare, să alegem soiuri rezistente la secetă. Sunt reguli generale. Dacă nu le respectăm şi nu le implementăm toate odată, ne întâlnim şi la anul, şi la anul, fără folos”, a spus Ion Sandu.
La rândul său, Căunei Florescu, directorul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, a explicat modul în care acţionează sistemul antigrindină, dar şi modalităţile prin care autorităţile doresc să combată seceta în următorii ani. „Noi putem creşte precipitaţiile în fiecare sezon. (…) Prin lege este prevăzut să achiziţionăm opt avioane care să însămânţeze norii şi să crească precipitaţiile. Am făcut toate procedurile legale şi trebuie să identificăm finanţarea. Avem certitudinea că vom primi bani din PNRR şi vom achiziţiona aceste avioane” – a spus Căunei Florescu, conform sursei citate.
În sudul județului Argeș, după cum vă relatam, fermierii erau foarte îngrijorați de soarta culturilor, mai ales a celor de porumb. Aproape toți anticipau, având în vedere temperaturile ridicate și lipsa ploilor, că în maximum două săptămâni va fi instalată seceta pedologică.
Gabriel LIXANDRU

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *