Web Analytics

Se redeschide Grădina de Vară din Piteşti. Intrarea este liberă

de | 2.08.2018 15:00 | Cultură

După 21 de ani de așteptare, Grădina de Vară din Pitești se redeschide sâmbătă, 4 august, cu începere de la ora 19.30. Publicul piteștean și argeşean este așteptat la primul spectacol al Grădinii de Vară, după 60 de ani de la prima deschidere.

Nu întâmplător, în Anul Centenarului, primul eveniment organizat aici se desfășoară sub egida ”Respect pentru valorile naționale”, aducând în fața publicului argeșean recitalul ”Sunt suflet în sufletul neamului meu”, susținut de actorul Dorel Vișan, acompaniat de flautistul Ionuț Ștefănescu, precum și proiecția filmului ”Ion I.C. Brătianu – primul ministru în perioada Primului Război Mondial”, realizat de Lucia Hossu Longin.
În august 1958 a fost dată în folosință Grădina de Vară a Teatrului Alexandru Davila, aflată în zona centrală a orașului, având capacitatea de 600 de locuri, cu scenă utilată pentru reprezentații, orgă de lumini și cabină de proiecție, folosită inclusiv pentru spectacole cinematografice – locul în care piteștenii veneau să se delecteze cu spectacole, festivaluri și filme.
În 1997, după spectacolul de gală al Festivalului Național de Muzică Ușoară ”Laleaua de Aur”, s-a lăsat pentru ultima oară cortina peste evenimentele culturale desfășurate la Grădina de Vară din Pitești.
Timp de 21 de ani, Grădina de Vară, acest spațiu din spatele Bibliotecii Județene Dinicu Golescu, a rămas în așteptare, pentru ca acum, la 60 de ani de la darea ei în folosință, ca un arc peste timp, să-și regăsească locul între edificiile culturale argeșene.
Din 1997, Grădina de Vară s-a aflat oficial în conservare, intrând într-un stadiu avansat de degradare. După ani de litigii, Consiliul Județean Argeș a câștigat procesul și a demarat, în anul 2017, procedurile de reabilitare, în total investițiile ridicându-se la aproximativ 100.000 euro, exclusiv din fonduri proprii.
Proiectul de reabilitare a păstrat arhitectura veche și a integrat în ea elemente noi, moderne. Reabilitarea a constat în renovarea și modernizarea fostului edificiu construit în 1958. Au fost refăcute complet terasele, iar porțile intrărilor și tâmplăria au fost înlocuite cu unele noi. Modernizarea a presupus îmbunătățirea condițiilor de organizare a evenimentelor culturale și artistice, prin modernizarea gradenelor și echiparea acestora cu bănci noi, înlocuirea pardoselii scenei și a pavimentelor din exterior, amenajarea spațiilor verzi.
Scena a fost integral reparată și echipată corespunzător cu un ecran de proiecție de aproximativ 50 mp, căruia îi corespund un videoproiector și un sistem audio dedicat proiecției de film.
Totodată, în această vară va fi lansat proiectul ”Un secol de cinema românesc” – proiect realizat în parteneriat cu DACIN SARA și Centrul Național al Cinematografiei, ce are ca scop promovarea valorilor autentice românești, aducându-se la cunoștința publicului larg și, în special, a noii generații, filmele de marcă ale cineaștilor români. Astfel, în fiecare seară, începând cu ora 21.00, cinefilii argeșeni sunt invitați să parcurgă toate etapele artei cinematografice românești, vizionând filme de referință.

Programul filmelor pentru săptămâna 5 – 12 august:
# 1911. CONSTANTIN BREZEANU – „RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ” – DUMINICĂ, 5 AUGUST
# VICTOR ILIU –„ LA MOARA CU NOROC” – LUNI, 6 AUGUST
# MIRCEA DRĂGAN – „COLUMNA” – MARŢI, 7 AUGUST
# ELISABETA BOSTAN – „MAMA” – MIERCURI, 8 AUGUST
# MIRCEA MUREŞAN – „RĂSCOALA” – JOI, 9 AUGUST
# IULIAN MIHU- „ENIGMA OTILIEI” – VINERI, 10 AUGUST
# SERGIU NICOLAESCU – „MIHAI VITEAZUL” – SÂMBĂTĂ, 11 AUGUST
# LUCIAN PINTILIE– „RECONSTITUIREA” – DUMINICĂ, 12 AUGUST
D.G.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole