Tribunalul Argeș a cerut INML Mina Minovici să afle până la termenul din decembrie dacă inculpatul a avut discernământ când a comis oribila crimă
În aprilie anul acesta, Mihaela Vladu, o asistentă de la Serviciul de Medicină Legală din Curtea de Argeș, a fost ucisă în mod brutal de soț cu un ciocan de șnițele. Pe 5 noiembrie a început procesul la Tribunalul Argeș, dar Gheorghe Vladu refuză să vorbească în fața instanței, așa că magistrații au cerut un supliment la raportul de expertiză psihiatrică, prin care să se lămurească, odată pentru totdeauna, dacă bărbatul a avut discernământ și dacă are vreo afecțiune psihică sau se preface. Medicii au timp până la 17 decembrie să afle răspunsurile.
Pe 6 aprilie, în dormitorul conjugal, femeia în vârstă de 38 de ani a fost bătută cu bestialitate până a ajuns în comă de gradul al treilea. Chiar inculpatul și-a chemat mama, spunându-i că soția se simte foarte rău. Femeia și-a găsit nora inconștientă și a cerut ajutorul unor rude pentru a o transporta cu mașina la spitalul din Curtea de Argeș. Mihaela Vladu s-a stins din viață după trei zile de agonie la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Soțul răposatei a fost arestat, iar pe 14 august procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș l-au trimis în judecată pentru tentativă la omor în varianta violenței în familie. În trecut, bărbatul de 45 de ani a mai avut probleme cu legea și a executat o pedeapsă cu închisoarea la Penitenciarul Jilava. În iulie, bărbatul a fost internat nevoluntar la INML „Mina Minovici” București pentru expertiza psihiatrică, unde a refuzat să comunice cu membrii comisiei, iar același comportament protestatar l-a avut și când a fost închis la Jilava și continuă să îl aibă și de această dată în fața instanței.
Bărbatul refuză orice formă de dialog cu organele judiciare
Pe 5 noiembrie a avut loc primul termen la Tribunalul Argeș. Persoana vătămată a cerut deja 20.000 lei daune materiale şi 200.000 euro daune morale. Atunci când judecătorul l-a întrebat pe inculpat dacă știe de ce se află în faţa instanţei, dacă înţelege ce i se spune și dacă a înțeles ce fapte i se impută acesta a spus că „habar nu are”. Chiar și după ce instanța i-a explicat inculpatului prin termeni mai ușor de înțeles bărbatul a continuat să răspundă „habar nu am”.
Instanța a constatat că inculpatul nu recunoaşte faptele, astfel că singura variantă este judecarea cauzei în procedura de drept comun. În plus, reprezentantul Parchetului l-a întrebat pe inculpat dacă știe că prezintă boli psihice, că este necesar să urmeze un tratament și dacă are probleme medicale, însă bărbatul a refuzat să răspundă. Nu a răspuns nici când instanţa l-a întrebat dacă ştie unde se află, cine l-a adus, dacă poate pleca din faţa instanţei când doreşte și dacă este conştient că este arestat.
Având în vedere că inculpatul a refuzat să colaboreze în fața instanței, Tribunalul Argeș a luat decizia să ceară Institutului de Medicină Legală să efectueze, până la termenul de judecată din 17 decembrie 2024, un supliment la raportul de expertiză medico-legală psihiatrică din data de 30 iulie 2024.
Suplimentul trebuie să lămurească: „dacă la momentul săvârşirii presupusei fapte inculpatul a acţionat fără discernământ; dacă se impune a se lua vreo măsură de siguranţă cu privire la inculpat, iar în caz afirmativ care ar fi aceasta; dacă inculpatul evidenţiază vreo afecţiune psihică care să-i afecteze capacitatea de a discerne; dacă în prezent îi este afectat discernământul; dacă inculpatul are aptitudini psihice necesare participării conştiente la judecarea cauzei sau simulează patologii pentru a refuza colaborarea cu organele judiciare”.
O nouă examinare a inculpatului a fost cerută având în vedere conduita acestuia în cadrul procesului penal, „în sensul că există suspiciunea că inculpatul alege să comunice selectiv, nu răspunde la întrebările adresate, continuă să precizeze că nu înțelege ce i se comunică de către instanță, uneori răspunzând, alteori nu, în timp ce medicul de la Penitenciar Spital Jilava a precizat că a comunicat cu acesta”, explică instanța în motivarea sentinței.
Citește și Criminalul care şi-a ucis soţia cu ciocanul de şniţele a fost trimis în judecată
Citește și Al doilea denunţ făcut de primăriţa din Corbi, înainte să plece din funcţie
0 Comentarii