Web Analytics

Se întâmplă în Piteşti şi asta nu mai miră pe nimeni!… / Ăsta da coşmar! Când vecinul îşi ridică vilă la 52 cm de zidul casei tale

de | 8.10.2020 13:33 | Actualitate, Dezvăluiri

# E cazul familiei Toderoiu de pe strada Grigorie Leu, care s-a trezit că un fost polițist își lipește imobilul de zidul casei lor, călcând în picioare toate legile urbanismului, ale bunului-simț și ale omeniei # De partea cealaltă, fostul polițist Ștefan Tița susține că, dimpotrivă, “eu sunt cel care am demonstrat că ei sunt cu acoperișul deasupra casei noastre și instanța i-a obligat să îl taie. Și l-au tăiat…”
Soții Marian și Simona Toderoiu, care locuiesc de mai bine de zece ani pe strada Grigorie Leu din Pitești, la nr. 53A, au inițiat mai multe procese în instanță. Și asta după ce, de aproximativ un an, o altă familie și-a ridicat o casă, lipind-o… centimetric de a lor. Nu, nu este nicio exagerare! Nou-veniții în cartier și-au ridicat construcția la doar 52 de cm de zidul casei lor, încălcând grav legislația în materie de urbanism. Soții Toderoiu reclamă nu doar călcarea în picioare a legii, ci și faptul că noii vecini le-au răpit intimitatea și liniștea căminului. În acest sens, s-au adresat mai multor instituții ale statului și au inițiat mai multe procese în instanță, cerând oprirea construcției și anularea autorizației, pentru că sunt încălcate normele legale privind regimul de înălțime și distanța față de locuința lor. Reclamă chiar și siguranța proprietății lor, având în vedere că, prin supraînălțarea terenului cu 70 de camioane de pământ, casa lor a ajuns practic în groapă, curtea fiindu-le inundată la fiecare ploaie.

“Muncitorii au vedere în casa noastră; (…) ținem ușile camerelor închise și draperiile trase”, au explicat soții Toderoiu magistraților, însă degeaba

„În vara lui 2019 am aflat că pe terenul din imediata noastră apropiere, la câțiva centimetri, s-ar începe edificarea unei construcții tip locuință, conform autorizației nr. 569/01.08.2019, eliberată de Primăria Pitești. La eliberarea autorizației nu s-au respectat dispozițiile legale în cazul ridicării unor construcții noi amplasate în imediata vecinătate a celor deja existente, putând cauza grave prejudicii privind rezistența, stabilitatea, igiena, sănătatea prin afectarea gradului de însorire. Suntem acum în situația de a fi prejudiciați. Tița Ștefan (proprietarul de drept, pentru că, în fapt, în imobilul respectiv locuiesc fiica și ginerele lui) construiește acest imobil fără a respecta condițiile prevăzute de Legea 50/1991 și fără a avea acordul nostru în acest sens. Menționăm că avem amplasate pe casa scării și în mansardă două ferestre Velux care nu vor mai primi lumina naturală, întrucât pârâtul nu a ținut cont de servitutea de vedere și de gradul de însorire la amplasarea construcției. Mai mult, ne este grav afectată intimitatea, întrucât muncitorii au vedere în casa noastră prin fereastra Velux de pe casa scării, noi fiind obligați în permanență să ținem ușile camerelor închise și draperiile trase și, de asemenea, zgomotul pe care suntem obligați să îl suportăm 8-10 ore pe zi…”, li s-au plâns soții Toderoiu magistraților. Asta în timp ce construcția lua deja avânt și ei și-au dat seama că vecinii o ridică până la cer, încălcându-le drepturile.
Au cerut și o ordonanță președințială, pentru că schela vecinilor a stat cinci săptămâni pe casa lor, însă nu li s-a dat dreptate. Deși în niciun dosar vecinul reclamat nu s-a prezentat la vreun termen de judecată și nici la interogatoriul solicitat de reclamanți, a avut totuși câștig de cauză.
„Acum avem termen la Tribunalul Argeș în procesul pentru anularea autorizației. La Judecătorie s-a suspendat, pentru că sunt aceleași capete de cerere. Urmează Curtea de Apel. O țin cât mai mult pe loc, au impresia că, dacă finalizează casa, e și legală”, spun soții Toderoiu, care au venit disperați la redacția “Jurnalul de Argeș”. „Deși am depus sesizări la autoritățile statului, Primăria Pitești, Inspectoratul în Construcții și Poliția Locală, nu am primit răspuns la solicitările noastre, fiind obligați să introducem această acțiune, deoarece pârâtul recurge la metoda invaziei, construind în mod haotic, fără a respecta nicio lege, nerespectând distanța legală între cele două proprietăți, respectiv Noul Cod Civil, care spune că este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin doi metri între fondul, grădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond. Având în vedere că suntem primii care am construit, pârâtul este obligat să respecte distanța prevăzută de lege, aceea de doi metri față de proprietarul vecin. Deși am făcut demersuri să intrăm în posesia unei copii după autorizația de construire, am solicitat ca, prin intermediul instanței, pârâtul să prezinte înscrisuri și nu le-am obținut decât cu greu.”

Trebuia să fie construcție de P+1, dar Primăria i-a dat în autorizație P+2 şi, în realitate, e P+3…

În zona în care s-a solicitat edificarea respectivei construcții, terenul este situat în zonă cu regim mic de înălțime. Mai mult, nu există un studiu de însorire de la Garda de Mediu, ci doar un punct de vedere al… arhitectului care a făcut lucrarea. Marian și Simona Toderoiu spun că vecinii au ridicat o construcție de P+1, Primăria a dat autorizație pentru P+2 şi, în realitate, este P+3… Ceea ce este ilegal, pentru că a fost mascat un etaj cu o terasă, cu piscină, în partea din spate unde figurează un pod, probabil însă tot o cameră. Nu sunt îndeplinite nici normele privind prevenirea și stingerea incendiilor, siguranța construcțiilor este incertă, întrucât calea publică de acces este foarte îngustă, iar intervențiile la un incendiu în zonă sunt astfel îngreunate, mai spun oamenii.
„Nu ne bagă nimeni în seamă, toate instituțiile astea ne trimit de la una la alta, pentru că omul ăsta este un om cu influență. A fost polițist și toată lumea îl știe de frică. Vila este proprietatea lui Ștefan Tița, comisar-șef și fost șef serviciu în cadrul IPJ Argeș. În fapt, în casa finalizată deja locuieşte fata fostului polițist, împreună cu ginerele acestuia, Posada Tița Cosmin Gheorghe”, spune Marian Toderoiu.
Soții Toderoiu au și un raport de expertiză întocmit de un expert, un vraf de alte documente, de legi, norme și hotărâri, mai multe planșe cu fotografii în care se vede cum le este obstrucționată vederea și cum le este interzis să vadă razele soarelui. Mai mult, din fotografii se vede cum se uită muncitorii, ba chiar și o menajeră în casa lor, nimic din toate acestea nefiindu-le însă acceptat ca probă de către instanțele cărora li s-au adresat. „Uitați cum se uită la noi, pe geam, un muncitor; noi intimitate nu mai avem! Nu avea voie la ferestre cu deschidere spre noi! Am chemat toate instituțiile statului, Poliția Locală, Secţia 2 Poliţie, Jandarmeria, nimeni nu le face nimic!”, adaugă și doamna Toderoiu. Apoi Marian Toderoiu ne arată fotografiile în care se vede cum sunt inundați la fiecare ploaie și ne spune că vecinul său a adus 70 de camioane cu pământ pentru supraînălțare și și-a lăsat vecinii în groapă, inundați la fiecare ploaie.

Fostul poliţist Ştefan Tiţa: „Eu sunt ieşit la pensie din 2008, câtă influenţă mai pot avea?”

I-am solicitat un punct de vedere și domnului Ștefan Tița, proprietarul terenului și al construcției nou-ridicate.
„Așa este, am un litigiu care s-a judecat, s-a rejudecat… Nu este finalizat. De fapt, le-a respins reclamanților tot ce au cerut, pentru că sunt niște anomalii. Dânșii merg pe ideea că, dacă sunt primii veniți, au toate drepturile. La urma urmei, dacă tot s-au opus, eu sunt cel care am demonstrat că ei sunt cu acoperișul deasupra casei noastre și instanța i-a obligat să îl taie. Și l-au tăiat. După șapte-opt procese făcute de ei, după ce au dat amenzi la oamenii care au muncit la casă, după ce am suportat greutăți pentru că nu au înțeles că nu au dreptate, am făcut și noi proces și instanța a stabilit că așa este. Eu sunt ieșit la pensie din 2008, câtă influență mai pot avea? Dar dânșii așa cred, că am fost polițist și sunt eu sus și tare. Însă dânșilor le-a fost respins tot ce au adus la instanță. Eu vă jur că nu am fost niciodată la instanță. Eu le-am oferit copiilor terenul, iar copiii au făcut casa. Eu nici nu îi cunosc pe vecini și nici dânșii nu mă cunosc pe mine. E treaba dânșilor ce gândesc. Au vedere în partea cealaltă, nu spre noi. Și dacă s-au uitat muncitorii în casa lor? Nu pot să stau cu bâta la ei. S-a încheiat. Acum s-a terminat casa, nu mai e niciun necaz, ei au doar două geamuri în partea de sus. Poate au dreptate, dacă au poze. Dar și ei fac poze când vine cineva pe la noi. Cum se mișcă ceva, imediat fac poze. Și culmea e că începutul a fost de bun augur. Ei pe asta merg, că sunt primii veniți și trebuie să fie ca ei, nu ca altcineva. E treaba dânșilor, instanța s-a pronunțat într-o cauză, în alta nu. Iar dacă întrebați de mine, cât am fost polițist, vreme de 35 de ani, lumea știe că eu sunt o fire pașnică, nu m-am certat cu nimeni în viața mea și nici nu mă voi certa. A fost poliția, și locală, şi cea de la secția din Găvana la fața locului în urma reclamațiilor dânșilor și nu s-a confirmat”, ne-a mai spus fostul comisar-șef Ștefan Tița.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

3 Comentarii

  1. Niște infractori cei care dau autorizațiile ilegale și alți infractori și nesimțiți cei care construiesc bazându-se pe putere, pe forță, fără teamă că a fost el mare milițian. Poate, la un moment dat, și în Argeș, justiția va mai scăpa de uscături și va face dreptate.

  2. Pai gineri-so lu’ Tița politistu’, acum vreo câțiva ani, a omorât un om cu mașina și a fugit de la locul accidentului. Toată presa din Argeș a scris despre acest asistent medical fără inimă și uite-l acuma cum s-a mutat într-o casoaie și trăiește ca nababul printre palmieri și piscina. Adică n-a pătit nimic, probabil tot tata-socru’ și-a băgat coada.

  3. In Romania -cea mai coruption tara din Europa , totul este posibil , pentru o anumita catégorie legea nu se aplica, iar in urma reclzmatiilor facute de cei care inca mai cred in Justitie , l-i se raspunde ,,Fapta Nu Exista « 
    Deci , distanta dintre cele 2 constructii , este legala