Web Analytics

Se întâmplă în comuna Budeasa! Un pod proprietate privată a fost construit pe domeniul public

de | 12.03.2014 18:36 | Dezvăluiri

Un cetățean din comuna Budeasa a construit un pod proprietate privată din fonduri proprii chiar pe domeniul public, peste pârâul Budeasa. Mai mult decât atât, persoana respectivă a montat și o barieră de acces pentru a limita trecerea podului de către ceilalți cetățeni. Și, colac peste pupăză, același domn a „angajat” și un paznic dotat cu o listă de persoane care au voie să treacă pe acest pod către locuințele lor. În atare situație, unii dintre cetățeni s-au văzut nevoiți să-și lase autoturismele la strada principală pentru că respectivul proprietar, pe numele său Ionuț Eșanu, le-a interzis practic unor cetățeni să îi tranziteze podul aflat pe aleea Gârlei. Haideți în continuare să parcurgem șirul evenimentelor și să vedem cum, iată, într-o comună argeșeană, un cetățean face ce vrea pe domeniul public.

Plângere înregistrată la Avocatul Poporului

Pentru „tupeul” de care a dat dovadă vizavi de construirea podului de pe Aleea Gârlei din comuna Budeasa, Ionuț Emanuel Eșanu s-a ales cu mai multe plângeri la Avocatul Poporului,  Poliția Budeasa, Poliția Bascov, Agenția de Protecție a Mediului, Inspectoratul de Stat în Construcții, ISU Argeș și Instituția Prefectului. Plângerea de la Avocatul Poporului a fost semnată de Dumitru Doroftei, vecinul dlui Eșanu. Iată în continuare, pentru a vedea exact ce s-a întâmplat, cele menționate în această plângere. „Drumul de acces de la DN 703K la locuința mea se face pe Aleea Gârlei. Acest drum este utilizat de toți riveranii căii de acces în cauză fiind pe domeniul public. În primăvara anului 2013 podețul a fost construit și a început a fi utilizat din luna mai 2013 de către toți locatarii riverani. Pe 07.01.2014 am constatat că trecerea peste gârlă este blocată cu o barieră metalică care a fost încuiată cu lacăt de către Eșanu Ionuț, vecin cu proprietatea mea. Am făcut apel la 112 întrucât am fost pus în situația de a nu putea circula pe respectiva arteră, apreciind că este o încălcare a dreptului de circulație liberă pe arterele publice. A sosit un echipaj de poliție, au constatat situația de fapt și din cele menționate de agentul de poliție în procesul verbal de constatare reiese că este «…o proprietate particulară…» și ca urmare nu poate fi aplicată legea”.

„Eșanu Ionuț mi-a spus că trebuie să-i dau bani că altfel îmi va bloca trecerea”

În aceeași plângere făcută la Avocatul Poporului este menționat că „Eșanu Ionuț a strigat către mine sub formă de amenințare că podul peste care trec este al său și că trebuie să-i dau bani că altfel îmi va bloca trecerea. Menționez că i-am solicitat să îmi prezinte o documentație legală din care să ateste proprietatea sa asupra acestui podeț, în scopul de a merge împreună la notar în vederea perfectării actelor necesare și implicit plății cheltuielilor, fapt care l-a înfuriat continuând cu amenințări. Pentru că Eșanu Ionuț nu a prezentat niciun document, care să ateste dreptul de proprietate, nici de către el nici de către Primărie, consider această construcție ca fiind făcută în mod nelegal și Primăria a emis în mod abuziv și nelegal autorizația de construcție. Cele prezentate anterior sunt susținute și de adresa Nr.313/DP/24.01.2014, din care reise clar faptul că lucrarea de construcție a podului nu are autorizare de la Administrația Națională «Apele Române» Administrația Bazinală Apă Argeș-Vedea și că această construcție s-a realizat pe domeniul public. Prin blocarea drumului de acces pe un domeniu public, implicit pe trecerea, construită peste vadul pârâului Budeasa (care este domeniu public), cu intenție și în scop de șantaj,  începând cu 07.01.2014 mi se încalcă dreptul de circulație liberă pe arteră publică conform OUG 195/2002 art. 92, faptă sancționată penal, cât și art. 320 Cod Penal atât membrilor familiei mele, auto SALVARE, POMPIERI, în caz de necesitate cât și a clienților, colaboratorilor firmei care are sediul la adresa mea personală”. Din păcate însă, bariera metalică se află încă pe podul respectiv deși paznicul angajat de Eșanu în ultima perioadă nu și-a mai făcut simțită prezența. Trebuie precizat că pentru a fi sigur de faptul că peste podul buclucaș trece numai cine trebuie, la un moment dat Ionuț Eșanu a angajat un paznic care prezenta celor care voiau să tranziteze podul o listă cu cei care au voie și cei care nu au voie să treacă. Exemplul de mai sus este încă o dovadă că în România anului 2014 mai sunt unii care fac ce vor pe domeniul public, fără ca vreo instituție să intervină prompt. Lăsând la o parte că un pod proprietate privată a putut fi construit pe domeniul public, trebuie să tragem un semnal de alarmă cu privire la faptul că Ionuț Eșanu nu face altceva decât să restricționeze accesul proprietarilor din zonă, fapt pentru care acesta se poate alege cu dosar penal.

Ce zice Ionuţ Eşanu, proprietarul podului: „Vă pot da o mie de exemple de construcții care se fac pe domeniu public și deservesc o persoană fizică”

„Normal că podul este construit peste albia râului și doar picioarele podului sunt pe marginele apei, care putem spune că este domeniu public. Eu am obținut toate avizele necesare care mi s-au cerut. Înainte exista un acces prin apă și care există și în acest moment lângă podul construit de mine. Timp de vreo 5 ani toți am trecut prin acest acces prin apă! Văzând că vecinii nu fac nimic, eu am spus că mă apuc pe cheltuială proprie să-mi fac pod. Le-am spus că dacă vor să plătească bine, dacă nu să treacă prin apă așa cum au trecut și până la momentul construirii podului. Unul dintre vecini a fost de acord cu mine și m-a ajutat la efectuarea acestui pod, celălalt, reclamagiu, nu a fost de acord și vrea să treacă acum pe podul meu fără să plătească nimic. Vine cu diferite reclamații pe la mai multe instituții crezând că eu voi ceda și îl voi lăsa să treacă pe pod fără să plătească. Se caută un nod în papură la o lucrare a mea privată! Poveștile astea că este pe domeniu public și nu pot să-mi fac o proprietate privată, vă pot da o mie de exemple de proprietate privată, de construcții care se fac și deservesc o persoană fizică. Primăria, la un moment dat, în urma tuturor presiunilor care s-au făcut, mi-a dat o somație prin care m-a înștiințat să deschid accesul pe pod că altfel îmi retrage autorizația de construcție. Autorizația nu poate să mi-o retragă decât instanța de contencios administrativ la sesizarea prefectului. Până se va întâmpla acest lucru eu sunt autorizat! Primăria Budeasa îmi spune să las deschis, iar Inspecția în Construcții vine și-mi spune să închid și să trec numai eu pe proprie răspundere până la efectuarea unei expertize, că dacă se întâmplă ceva cu cineva pe acel pod eu sunt pasibil penal! Dvs. nu vi se pare că instituțiile statului se bat cap în cap? Dar eu începând de azi (n.r. luni, 10.03.2014) îl voi închide total și voi trece doar eu pe proprie răspundere. Chiar astăzi (n.r. luni, 10.03.2014) a venit la fața locului o comisie de la Prefectură, Mediu și ISU și le-am transmis cu această ocazie celor care vor să treacă pe acest pod că merg cu ei la notar cu toate documentele necesare și, repet, legale pentru a plăti și toată lumea să fie mulțumită”.

Ion Ştefan, primarul comunei Budeasa: „Faptul că noi am dat autorizația de construcție pe persoană fizică nu știu cât de legal este”

„Problema cu acest pod de pe aleea Gârlei este un pic cam amestecată, ne-a spus primarul de la Budeasa. Partea de la stradă până la gârlă este domeniu public, gârla este a Direcției Apelor, după care urmează o potecă ce se află în domeniu privat. Deci podul respectiv este pe albia gârlei! Faptul că am dat autorizația de construcție pe persoană fizică nu știu cât de legal este, dar ținând cont că atunci exista o înțelegere între toți cetățenii din zonă am crezut că așa o să meargă până la capăt și nu se va ajunge la scandal. Așteptăm acum ordinul prefectului pentru anularea autorizației de construcție și vom vedea ce va urma. Dacă instanța va decide anularea autorizației de construcție, acei cetățeni nu vor mai avea pe unde să treacă pentru că avem de la Direcția Apelor interzicere de a circula până în gârlă. Acum iată că e mai rău pentru acești cetățeni! Puteau să se înțeleagă până la capăt, dar iată că și-au făcut-o cu mâna lor!”.
Material realizat de Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Reclamangiu căcat.
    De cotizat nu cotizează la pod, de trecut vrea să treacă. Mi-e silă de specimene de ăstea care umblă după capra vecinului.
    I-as comanda o bătută până își revine cu capul.
    Normal că albia unei ape e proprietate publica, oriunde în țara asta dar trece ulterior pe proprietate privată, ce e greu de înțeles?