Web Analytics
scris miercuri, 25.09.2024

Se extind stimulentele fiscale pentru investiţii în cercetare-dezvoltare. Companii mari, încurajate să inoveze

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare şi plătesc impozit minim pe cifra de afaceri vor putea beneficia de stimulente fiscale, în baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate miercuri, 25 septembrie, de Guvern.

Se extind stimulentele fiscale pentru investiţii în cercetare-dezvoltare. Companii mari, încurajate să inoveze

Citește și: Leroy Merlin Pitești va fi inaugurat pe 2 octombrie. Va fi cel de-al 22-lea magazin din România al cunoscutului retailer

Ordonanţa de urgenţă completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, potrivit unui comunicat transmis de Executiv.

„Prin această Ordonanţă de Urgenţă se reglementează scăderea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obţinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare. Astfel, vor putea beneficia de stimulente fiscale şi operatorii economici care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare şi plătesc impozit minim pe cifra de afaceri, pe lângă contribuabilii din acest sector care datorează impozit pe profit”, arată sursa citată.

Guvernul menţionează că soluţia legislativă are în vedere o serie de beneficii precum: reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare; creşterea investiţiilor şi cheltuielilor aferente activităţilor de cercetare-dezvoltare; atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România; recunoaşterea activităţilor de cercetare-dezvoltare ca fiind de importanţă strategică.

Ministrul liberal al Finanţelor, Marcel Boloş, anunţa zilele trecute o astfel de măsură de susţinere a companiilor care aduc valoare adăugată în România

Înseamnă că de acum companii precum Dacia, Bosch, Continental, Chimcomplex şi multe altele vor putea beneficia de deduceri fiscale care le vor permite să investească şi mai mult în inovaţie. Nu este întotdeauna uşor să îţi asumi riscuri şi să investeşti în această componentă de cercetare-dezvoltare. Am văzut însă de nenumărate ori cum companiile care aleg să facă acest pas îndrăzneţ devin mai puternice, mai competitive şi, cel mai important, aduc o contribuţie extraordinară la economia noastră naţională. Facilităţile fiscale pentru aceste investiţii există de mulţi ani în România şi datele noastre arată că sunt 800 companii care au beneficiat până acum, fiind înregistrate deduceri anuale de peste un miliard de lei. Este un pas firesc să extindem aplicarea şi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”, scria ministrul pe Facebook, potrivit AGERPRES.

El menţiona că, prin facilităţile fiscale oferite pentru astfel de investiţii, companiile pot redirecţiona o parte din banii economisiţi în tehnologie nouă, în echipamente moderne şi în formarea angajaţilor.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită