# A existat o transmitere de la persoană la persoană a virusului # SC Automobile Dacia – sancționată de DSP cu o amendă de 20.000 de lei în urma izbucnirii focarului de coronavirus # Acum, la repornirea activității, a fost dublat numărul de autobuze, ceea ce nu s-a întâmplat înainte de remont, când s-a produs infecția în masă
Luni, 24 august, la redeschiderea activității de la Dacia, prefectul Corneliu Cârstea și subprefectul Andrei Ciungu, însoțiți de directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru, au mers pe platforma de la Mioveni, pentru a verifica dacă se respectă măsurile stabilite la izbucnirea focarului de coronavirus, adică înainte de intrarea în remont.
Șefa DSP Argeș: „A fost dublat numărul de autocare, pentru respectarea distanțării”
„Eu cred că acum vor respecta măsurile. Au dezinfectant în locurile stabilite, au material de protecție și mai este vorba și despre distanțarea socială și stabilirea unor circuite. Acum să vedem dacă și oamenii respectă… În privința transportului, a fost dublat numărul de autocare, tot pentru respectarea distanțării”, a răspuns Sorina Honțaru întrebării adresate de Jurnalul de Argeș. Pentru că, potrivit informațiilor noastre, sursa infectării de la Dacia a pornit tocmai de la transportul către și de la uzină. Iar datele oficiale vorbesc de un total 500 de cazuri confirmate pozitiv, dacă nu cumva numărul acesta e chiar mai mare și autoritățile se feresc să o spună.
Explicația acestei explozii de infecții este dată de faptul că salariații au venit zi de zi, înainte de remont, în aceleași autobuze/autocare nemodificate. Și, deși salariații au purtat măști și au fost verificați la urcarea în fiecare autobuz al firmei aflate sub contract cu SC Automobile Dacia, așa cum a confirmat și fostul prefect Emanuel Soare, ei au stat totuși în același microclimat. Autobuzele nu au fost dezinfectate și nu s-au asigurat condiții pentru distanțarea socială. Și asta pentru că nu s-au asigurat mai multe autobuze de către firma transportatoare, deoarece creșteau costurile, iar cele existente nu au fost modificate cu mai puține scaune, cât să existe o distanță rezonabilă între pasageri. Apoi salariații s-au întâlnit la vestiare, vestiarele fiind comune, au circulat prin spații comune, au socializat, a existat o transmitere de la persoană la persoană a virusului.
Dr. Aura Copciag confirmă că uzina a fost amendată cu 20.000 lei
„Întotdeauna, într-un focar rolul cel mai important îl are doctorul de medicina muncii. Medicul acela investighează în ce condiții au apărut primele cazuri și ia primele măsuri de sănătate și securitate în muncă. Noi am aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 de lei societății, respectiv uzinei Dacia, pentru faptul că medicul de medicina muncii care era în contract cu uzina trebuia să ia toate măsurile“, spune Aura Copciag, șefa Serviciului Inspecție din cadrul DSP Argeș.
Tot pe doamna Copciag am întrebat-o și cât de corect s-a procedat în dezinfecția autobuzelor. „Nu există nicăieri stipulat la ce interval de timp se face dezinfectarea, dar acolo unde au apărut cazuri este obligatoriu să faci dezinfecția prin nebulizare, pentru că este o boală cu transmitere preponderent respiratorie și, dacă în autobuzul ăla a apărut un caz, trebuie obligatoriu să faci dezinfecția lui“.
Or, este clar ca lumina zilei că ancheta epidemiologică la uzină nu a fost corect făcută, adică nu au avut această informație, deoarece toate serviciile de medicina muncii sunt asigurate de o clinică privată, iar medicul acestei clinici trebuia să ia toate măsurile, din câte am aflat de la DSP Argeș.
0 Comentarii