Web Analytics

Scrisoarea lui Neacșu, expusă la Casa Sfatului din Brașov. A fost transportată 200 de metri cu escortă armată

de | 10.05.2022 08:57 | Actualitate, Cultură

Pentru prima dată din 1916, scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului, Johannes Benkner, poate fi văzută de publicul larg, într-o expoziţie a unui muzeu, potrivit Bună Ziua Brașov.

„Scrisoarea lui Neacşu se întoarce la destinaţie” este evenimentul prin care documentul a fost preluat de la Arhivele Statului şi transferat la Muzeul Judeţean de Istorie, în Casa Sfatului.

Deşi este un drum de doar 200 de metri, transferul s-a făcut sub paza jandarmilor şi poliţiştilor.

Citește și:Volum de comunicări despre “Scrisoarea lui Neacşu”, lansat la Bucureşti

Este pentru prima oară de la descoperirea sa, când scrisoarea lui Neacșu este prezentată public într-o expoziție muzeală și în afara cadrului profesional al Arhivelor.   

Cel mai vechi document în limba română va rămâne în Casa Sfatului numai două săptămâni! Pe 23 mai 2022, documentul istoric va fi readus în depozitul Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale.

Descoperită în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naţionale din Braşov, Scrisoarea lui Neacşu a rămas aici până în 1916, când a plecat, mai întâi, la Iaşi, iar, apoi, la Moscova, odată cu Tezaurul României. Scrisoarea a revenit la Braşov în 1936, dar nu a mai fost expusă până acum, ci a fost păstrată la Arhivele Naţionale. 

foto principal: Radio România Brașov FM

foto 2: newsbv.ro

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *