Web Analytics
scris joi, 15.12.2022

Scrisoare deschisă a sindicaliștilor din învățământul preuniversitar adresată prefectului

Sindicatul Învățământ Preuniversitar Argeșean prin liderul Adrian Voica, a înaintat Prefecturii Argeș o scrisoare deschisă în care sunt expuse doleanțele personalului din sistemul de educație.

Scrisoare deschisă a sindicaliștilor din învățământul preuniversitar adresată prefectului

În aceasta se arată că salariile nete ale personalului nedidactic din sistemul de învățământ preuniversitar se situează între 1700 – 2200 lei net iar majorarea de 10%, prevăzută a se acorda de la 1 ianuarie 2023 nu va conduce la atingerea salariului de bază prevăzut de legea salarizării. Potrivit sindicaliștilor ar fi nevoie de o majorare suplimentară cu procente cuprinse între 9 și 19%. O altă problemă este deficitul uriaș de cadre didactice, normative de personal încvechite, neacordarea sporurilor pentru condiții de muncă. De asemenea, se mai cere reprezentantului Guvernului în teritoriu, acordarea sporului pentru munca suplimentară și acordarea cheltuielilor de transport pentru personalul nedidactic. SIPA Muntenia apreciază că singura măsură menită să împiedice prăbușirea puterii de cumpărare a salariaților din învățământ o constituie acordarea – pentru toate categoriile de personal din învățământ – a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și indexarea acestora cu rata inflației.

Citește și Salariile angajaților CFR se majorează cu 6%

„Nu trebuie uitat că personalul didactic, mai ales tinerii, trăiesc la limita subzistenței, în condițiile în care, de exemplu, în prezent, salariul net al unui profesor debutant este de aproximativ 2600 lei. Creșterea galopantă a prețurilor, a cheltuielilor cu utilitățile (și nu numai) și a inflației din ultimul an, a adâncit și mai mult gradul de sărăcie al acestora”, spune președintele SIPA Muntenia, Adrian Voica.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *